Diskhon har betydelse - så väljer du rätt köksho

12.1.2017

Om varför kökshon har betydelse och hur du väljer en diskho som passar.

Området kring köksvasken är kökets mest besökta plats. Därför är det viktigt att välja utrustning som passar just dina behov. Stalas breda sortiment av hoar är utvecklat för att erbjuda goda ho- och diskbänksalternativ för alla smaker och användningsändamål. Vad ska man då tänka på när man planerar köket och området kring sin diskho?

–    Jag rekommenderar att utgå från de praktiska behoven. I det lilla köket hos en citysingel ställs man naturligt nog inför andra krav än i köket hemma hos en storfamilj, konstaterar sortimentchefen Jari Peltonen.

Citysingel kök med rostfri diskbänk

–    Även sådant som hur mycket man diskar för hand och om man hanterar stora kärl eller matlagningsredskap, påverkar valet av diskhostorlek och antalet hoar. För en person räcker det kanske med en liten disksho, medan en annan vill ha en ho i maxistorlek, där man utan problem får plats med en långpanna, beskriver Peltonen.

Stor diskho i rostfritt stål

I stugan eller då man diskar för hand är det praktiskt med två diskhoar intill varandra. Den som lagar mycket mat kan uppskatta dubbla hoar av större storlek istället för en liten uthällningsho.

Diskbänk med två hoar

För den som hanterar stora mängder kött och fisk eller bakar, utgör en diskbänk med mycket hygienisk arbetsyta i rostfritt ett praktiskt och tryggt val som köksbänk. Diskbänken kan fås med upphöjd kant, så att vattnet stannar kvar på bänken och inte rinner ner på golvet.

Rostfri måttanpassad diskbänk L-Seven

När det egna köksbeteendet väl är kartlagt, är det bra att fundera över vilken typ av bänkmaterial man vill ha runt sina diskhoar.
- En bänkskiva av sten behöver inget skydd kring kranen, eftersom stenen tål vattenstänk och kranfästet inte utsätts för potentiella fuktproblem. Till en snygg bänkskiva av sten skulle åtminstone jag välja en snyggare diskho för att uppnå en elegant helhet, säger Peltonen.

Stala svart kompositho planlimmad i stenskiva

Är bänkskivan av laminat eller trä, bör diskhon vara försedd med ett kranfäste, eftersom det innebär en fuktrisk att fästa kranen direkt i bänkskivan. Har man en bänkskiva i trä eller laminat, är det bra att planera in åtminstone lite grann rostfri avställningsyta, eftersom trä inte tål vattenstänk särskilt bra och inte lämpar sig som avställningsyta för blöta kastruller.

Stala diskho Ease MF-40-17S

I Stalas breda sortiment återfinner du en passande lösning för alla bänkskivor, mått, stilar och behov. Maximal frihet i köksombyggnationen får du genom Stalas måttbeställda diskbänkar – då kan du få diskbänken precis sådan du önskar och med de mått som du vill ha den. Du behöver med andra ord inte längre välja diskbänk efter köket, utan diskbänken i rostfritt stål anpassas istället så att den passar till ditt kök. Prova gärna hur lätt det är att planera sin egen diskbänk med vårt planeringsprogram Stala Designer!

Modernt kök med rostfri diskbänk