Kökstrender 2017

6.2.2017

Hälsningar från ett vintrigt Köln och från mässan Living Kitchen 2017! Två år har gått sedan den senaste mässan hölls i Tyskland och nu var det åter dags för folk inom köksbranschen att samlas för att nosa sig fram till de framväxande trender, som branschfolk runtom i världen kommit för att ställa ut. I de jättelika hallarna fanns mycket att se och uppleva. Vi har samlat ihop ett komprimerat paket av vad mässan gav och av våra förutsägelser om vilka trender som kommer att få fäste i Skandinavien.

Vit bänkskiva med rostfria diskhoar

Till en början måste man konstatera, att mässan innehöll en hel del av det vi redan såg för ett år sedan i Milano. Köken dominerades fortfarande av mörka nyanser, framför allt i bänkskivor och fronter. I anslutning till de olika bruna och grå nyanserna syntes lättare inslag i vitt, grönt och laserat trä. Här och där fanns också en och annan psykedelisk färgkombination, som jag tror och hoppas kommer att stanna på tysk mark. Jag tror att laserat trä i rustikt naturliga och mjuka varianter hittar vägen till de nordiska konsumenterna under året som kommer.

Rostfri diskbänk med stänkpanel

Mörka nyanser i köket

Köken uppvisade oväntat många öppna hyllplan, och de flesta lösningarna kändes helt funktionella. Öppna hyllor med väl genomtänkt innehåll och belysning ger köket både stämning och bruksergonomi. De små detaljernas betydelse är fortfarande stor och köken blir allt mer finslipade, vilket säkerligen höjer kvalitetskänslan bland konsumenterna.

Öppna hyllor med genomtänkta detaljer

Köksöar och kökshalvöar av olika slag står sig fortfarande och dessa syntes i stor mängd bland utställningsköken. På något sätt kändes det som om det kanske vore på tiden att hitta på lite förnyelse inom området? Å andra sidan var de lösningar som köksöarna visade upp ganska praktiska och detta är också skillnaden mellan mässorna i Tyskland och Italien. På den sistnämna vinner utseendet över funktionaliteten.

Grått och gult i köket

Cappucino färgade luckor

Bland vitvarorna visades fortfarande nyheter utan handtag – maskiner som öppnas med t ex en knapptryckning. Integrerad spis och spisfläkt tycktes vara något av en megatrend, som alla märken gett en huvudroll. Kanske är de takfasta lådornas tid förbi? En uppiggande nyhet i så fall, som säkert kommer att påverka den allmänna köksdesignen även i Norden under kommande år. Nu går det t ex ännu lättare att installera en köksö även i en äldre lägenhet, vilket skapar fler möjligheter vid planeringen av kökslayouten.

Nästa megatrend i köket

När det gäller köksbänkar och hoar var inslaget av rostfritt stål betydligt större än för två år sedan. Stora hoar fanns i många kök. Fast på mässan är förstås allting stort och imponerande. Utöver stål syntes ganska många komposithoar. Gemensamt för alla hoarna på mässan var de moderna och något mjukare formerna. De helt kantiga hoarna hade fått lämna plats för de lite mjukare varianterna.

Stor rostfri köksho

Vad som slog en mest när det gäller köksbänkarna var hur tunna de var. På mässan fanns många mycket tunna bänkar på bara 10 – 12 mm. Vi skandinaver är ju vana vid bänkar med en tjocklek på över 20 mm. Andra bänkskivor uppvisade en viss utveckling när det gäller färg och ytmönster. En del mönster påminde starkt om tyg. De flesta hoarna var fästa i bänkskivan underifrån, särskilt om skivan var av sten eller keramik.

Grå bänkskiva med rostfri köksho

Sammanfattningsvis kan man konstatera att det är en ganska naturlig, men ur traditionell skandinavisk smaksynpunkt sett ganska mörk färgpalett, som gäller i köket. Antalet öppna hyllplan ser ut att öka och integrerade vitvaror växer i popularitet. Tunna bänkskivor med hoar av stål eller komposit utmanar traditionella, tjocka laminatskivor. Genomtänkta, finslipade detaljer skapar ”pricken över i” i det nya köket.

Mässhälsningar,

Jari Peltonen sortimentchef

Jari Peltonen
Sortimentchef