50 år av finsk design och stålfast yrkeskunnande

Stala Oy firar sin halvsekellånga resa i stålets värld. Längs vägen från diskbänkstillverkare i finska Lahtis till ett globalt teknikföretag har många milstolpar passerats, men under hela tiden har vi behållit ett stålfast grepp om våra grundprinciper.

Bläddra neråt för att ta del av vår 50-åriga berättelse.

Allt börjar med ett enkelt behov och principer som inte rostar

Namnet Stala, som är en kombination orden Stainless och Lahtis, registrerades i handelsregistret den 5/5 1972. Företagets grundare, Reino Rajamäki, var en ambitiös ingenjör och familjeföretagare, som ledde företaget i flera decennier och satte outplånliga spår i Stalas företagskultur. Runt samma tid föddes även Stalas grundprinciper. Stålfast yrkeskunnande, kvalitetsmässigt arbete och ständig utveckling var viktiga värden för Stala redan från början. Och dem har vi inte prutat på sedan dess.

Hållbara värderingar och en satsning på kvalitet gav möjlighet till hållbar tillväxt

Hållbar och funktionell design har tillhört våra viktigaste mål ända från start. Avfallsvagnen EkoLine, som började produceras på 80-talet, har en design som håller måttet än idag. Strax därefter började vi tillverka brevlådor av överblivet stålmaterial och samtidigt införde vi officiellt Lean-filosofin i syfte att minska alla typer av förluster i våra processer.
Vår långsiktiga satsning på kvalitet fick ett erkännande vid övergången till 90-talet, när vi belönades med Excellence Finlands kvalitetspris två år i rad. Vid samma tidpunkt tog vi våra första kliv mot en internationalisering.

Snygga och funktionella lösningar lyser upp det nya årtusendet

Vi millennieskiftet skedde en förändring i och med de öppna kökens intåg i hemmen. Kändiskockar i olika matprogram visade upp sina proffskök, utrustade med förföriskt blanka, rostfria bänkskivor. Rostfritt blev rumsrent och Stala den nya tidens profet. Vi visar att funktionella lösningar också kan vara vackra, såsom till exempel våra brevlådor, som belönades med GOOD DESIGN®-priset år 2014.

Dagens Stala är en stark och global pionjär inom stålteknologi och en vapendragare för hållbar design

De gångna decennierna har lärt oss att oupphörlig utveckling och ansvarsfull tillväxt lönar sig. Under de senaste åren har vi tagit nya, stora kliv framåt i och med publiceringen av vårt ansvarsmål och genom samgåendet med Alveus, som gjort att vi vuxit oss ännu starkare. Vårt innovativa och miljövänliga material StalaTex™ belönades med Green GOOD DESIGN®-priset år 2021. Med en ambition på högsta nivå fortsätter vi att utveckla ännu fler nya, långlivade produkter. Stolta håller vi det finländska hantverkets fana högt och värnar om den moderna spetskompetensen när det gäller stål och finsk design.

Stålkunskaper som siktar mot framtiden

På Stala ser vi med entusiasm på framtiden. Kärnan i all vår verksamhet utgörs av framtidsinriktad, socialt och ekologiskt hållbar affärsverksamhet samt funktionella vardagslösningar, som ökar välmåendet. I en föränderlig tid behövs kontinuerlig utveckling, men våra principer behåller vi även fortsättningsvis i ett stålhårt grepp. Vi vill gå i bräschen när det gäller att bygga en hållbar framtid och därför engagerar vi oss i vad som krävs när det gäller kontinuerlig och långsiktig utveckling, satsningar på yrkeskunskap och produktion av hållbara kvalitetslösningar.

 

Skandinavisk precision.

Inget som saknas – inget onödigt.

Stala.

Stala på sociala media

#stainlessforlife