Fira alla hjärtans dag med scones

När satte du dig senast ner tillsammans med dina vänner för att umgås utan brådska? Tack och lov för Alla hjärtans dag - en bra anledning att bjuda in dina vänner. Och lyckligtvis finns brunchen - den perfekta kombinationen av frukost och lunch, som tillåter dig att duka bordet med nästan vad som helst. Att bjuda på brunch är faktiskt ett bra sätt att samla släkt och vänner: var och en kan ta med sig något och slutresultatet blir lika brokigt som människorna runt bordet!

Brunch med vänner

Årets Alla hjärtans dag råkar hamna på en tisdag, vilket ger den perfekta ursäkten för att fira antingen helgen före eller efter - eller varför inte både och! Till brunchens anda hör att rätterna ska vara lättlagade. Omeletter, ostar, sylt, bröd och frukt är därför alltid utmärkta val. Men vill du överraska dina vänner med varma, mjuka scones, gör du det på ett ögonblick. Sconesen fungerar utmärkt som ersättare för färskt bröd.

Nytt kök

Scones för vänner
~ 7 dl mjöl
100 g kallt smör
4 tsk bakpulver
½ dl socker
1 ½ dl grädde
1 ½ dl mjölk
1 dl russin (eller torkade tranbär)
Ett ägg för pensling

Skär det kalla smöret i tärningar. Nyp ihop mjöl och socker tillsammans med det kalla smöret med händerna. Degen ska vara lite smulig, så blanda inte för mycket. Lägg till bakpulvret och blanda. Tillsätt kall grädde och mjölk, blanda snabbt och lätt till en tät, degig smet. Avsluta med russin eller torkade tranbär.
 
Häll ut degen på en bricka eller på ett bakplåtspapper med lite mjöl på och platta försiktigt ut den. Använd en kavel eller händerna för att platta ut degen till 1-2 cm tjocklek och använd sedan ett dricksglas för att ta ut cirklar ur den.

Värm ugnen till 220 grader Celsius. Lyft över degcirklarna på ett bakplåtspapper och låt dem stå medan ugnen blir varm. Pensla försiktigt med ägg och grädda sedan sconesen i 10 minuter tills de jäser och blir gyllenbruna. Servera sconesen tillsammans med ost och sylt direkt från ugnen. Avnjut i goda vänners sällskap!

Alla hjärtans dag brunch med vänner

Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife