Idéer och kökstrender från bomässan i S:t Michel

21.7.2017

Stalas team var på plats på pressvisningen av bostadsmässan i S:t Michel innan mässan officiellt öppnades för allmänheten. Vårt huvudsakliga intresse riktades såklart mot kök och tvättstugor, både vad gäller materialanvändning och funktionalitet.

Bomässa invigningen

Om mässan generellt och det allmänna intrycket

Mässområdet i S:t Michel ligger på en naturskön plats endast 3 km från centrum. Även om bara en del av tomterna har egen strand, hade de allra flesta av mässområdets hus sjöutsikt. Mattorna med risvegetation, som trädgårdsanläggarna placerat runt tomtgränserna, passade bra ihop med tallskogen och insjölandskapet. Trädgårdarnas infarter var i de flesta fall vackert stensatta och planteringarna hade anpassats efter huset och det omgivande landskapet.

Villa Kuusikko

Storleksmässigt låg husen på i genomsnitt 140 m2, vilket är mindre än på tidigare mässor. Självklart fanns det även stora ”lyxvillor”, men de flesta hus var planerade att fungera som bostäder för s k vanliga par och familjer. I flera av husen fanns någon form av vardagslyx, såsom bubbelbad på altanen och integrerade ljudanläggningar inne i husen. De större tvåvåningshusen hade imponerande balkongaltaner på övre plan – med eller utan sjöutsikt.

 

Golven täcktes av klinkers samt parkett. Badrummens vackra klinkerplattor tillsammans med en omsorgsfullt utvald interiör och snygga textilier ingav en känsla av lyx. Utöver ljusa ytor täcktes väggarna och interiörerna av mjuka, brutna nyanser och dramatiskt svart. I valet av textilier favoriserades naturmaterial av hög kvalitet, såsom linne, bomull och ylle. Stora fönster förekom nästan utan undantag på alla hus, i syfte att släppa in så mycket av det naturliga ljuset som möjligt.

Wave, kök och matsal

Badrum stenvägg

Mässhusens kök – svart, vitt och träfärgat

När det gäller kökens färgschema var svart populärt, särskilt i kombination med träfärgat. Det var roligt att upptäcka att de trender som kunde skönjas ute i Europa nu även nått Finland och att vita kök håller på att utmanas av elegant svart och robust trä. På mässan fanns flera eleganta kök i mörka nyanser, till exempel i Pala (2), Honka Ink (10) samt Minun Valo (25).

Honka Ink kök

Även ljusa kök fanns representerade i flera av mässans visningshus och särskilt de vita kök där trä hade använts för att ge värme och karaktär, utgjorde vackra helheter. I exempelvis 11 Kontio Toive gav köket ett ljust, rymligt och modernt intryck. Köket i Villa Saimaanhelmi (13) var ljust och chosefritt och funktioner som förvaring och återvinning hade planerats mycket noga. Även i Casa WelliKulho (18) utgjorde köket en fräsch och hemtrevlig kombination av vitt och trä.

Kontio Toive, ljus köket

Frukostskåpen, som omtalats flitigt sedan förra året, hade invaderat mässköken med full kraft. Flera av köken uppvisade olika slags skåplösningar med avsikt att dölja frukosttillbehören.

Honka Ink Frukostskåpen

Köken har redan länge haft karaktären av öppna utrymmen, sömlöst integrerade med bostadens uppehållsrum. Matlagningen och umgänget blir naturligare när utrymmet är rymligt och planerat utifrån de boendes egna villkor. Köksöar fungerar som avgränsare och praktiska avställningsytor samt som serveringsbord.

Det mest populära bänkskivmaterialet var sten/komposit, med en oftast plan- eller underlimmad diskho i antingen komposit eller rostfritt. Som en god tvåa kom bänkskivor av laminat, oftast med en rostfri ho försedd med krangenomföring, vilket utgör en bra och säker lösning ur vattenskadesynpunkt. Bänkskivor av trä och rostfritt stål placerade sig efter sten- och laminatskivorna i popularitet, men passade finfint tillsammans med de fasta installationerna och den övriga inredningen.

Enligt den rådande diskhotrenden ska det vara en enda stor ho till ett 60 cm diskbänksskåp. I de flesta fallen var det sådana enkelholösningar som gällde, antingen med eller utan krangenomföring. I en stor ho får man gott om plats för att diska kastruller, stekpannor och ugnsplåtar medan i stort sett allt övrigt går att diska i maskin. Korta avställningsytor underlättar matlagningsförberedelserna och diskningen ifall bänkskivan inte är av ett vattenbeständigt material, såsom sten eller rostfritt stål.

Vit och grå köket med gyllene kran

Liksom vi redan vant oss vid var alla vitvarorna inbyggda. Bänkbelysningen hade oftast lösts med hjälp av led-strips. De traditionella vägg- eller takmonterade spisfläktarna utmanades däremot i flera av husen av en fläkt som integrerats med spisen. Denna starka trend visade sig redan på mässan i Europa tidigare i vintras och håller nu på att etablera sig även i Finland.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att åtminstone mässköken följer de europeiska trenderna och att även vi finländare håller på att bli modigare när det gäller att använda färger. Svart förminskar inte automatiskt utrymmet, utan är en enkelt stilren färg, lätt att kombinera med andra färger och material. Förutom träfärgat utgör trendiga, gråa material såsom sten, mikrocement och rostfritt utmärkta val när det gäller bänkutrymmen, kranar och diskhoar.

Två läger av tvättstugor

I tvättstugorna lade vi märke till det faktum att förvånansvärt många saknade tvättho. Om tvättstugan ligger i anslutning till ett badrum är det enkelt att tvätta händerna men handtvätt, omplantering av krukväxter och rengöring av gummistövlar skulle bli smidigare om tvättstugan hade en rejäl tvättho.

Komposit ho i tvättstugan

I andra hus syntes det tydligt att man vid planeringen lagt vikten vid skötsel av tvätt och hobbyutrustning. Utrymmet var lagom tilltaget och funktionerna fanns enkelt inom räckhåll. Rejäla tvätthoar och arbetsbänkar i rostfritt underlättar vardagssysslorna och man behöver inte bry sig om mindre vattenstänk.

Rostfritt stål diskbänk is tvättstugan

Interiören i tvättstugan var oftast ljus, så den svarta trenden från köken hade inte i samma utsträckning nått tvättstugorna. Teknisk utrustning hade i en del fall dolts bakom tvättstugans möblemang. Exempelvis hade inredaren av Saimaan Aava, GL-keittiöt, snillrikt gömt ventilationsutrustningen bakom skåpdörrarna och därmed fått plats med mer förvaringsutrymme på de väggfasta hyllorna.

 

Allt som allt följde man i mångt och mycket de trender som syntes på mässan i Europa och som visat sig på sociala media den senaste tiden, både vad gäller färgsättningen och materialen. Det främsta intrycket av mässområdets bostäder var känslan av rymd och ljus samt modet att använda mörka nyanser som stämningsskapare. Nästa års bomässa äger rum i Björneborg, där planeringen, om än inte ännu byggandet, är i full gång. Med spänning väntar vi på att få se hurdana hem västkusten då kan visa upp.

Mässhälsningar,

 Merja Piirainen
Marknadsföringssamordnare

Saimaa landskap