Bostadsmässan 2023 – intryck och höjdpunkter

Bostadsmässan 2023 äger rum i kuststaden Lovisa. Mässområdet har döpts till Drottningstranden och ligger på den östra stranden av Lovisaviken. Det havsnära läget har tagits tillvara i alla objekt och särskilt husen med strandtomt har fantastisk utsikt.

Temat för mässan är tredelat: bostaden är mer än ett hem, belysningen spelar en roll och havet är viktigt. För allt fler är hemmet är en plats för distansarbete eller företagande. Hemmet kan också vara en semesteroas som gör en sommarstuga överflödig. Med belysningens hjälp har man strävat efter att skapa olika stämningar och ljuset kan också användas till att framhäva önskade former samt öka tryggheten.

I den här artikeln har vi valt ut ett antal höjdpunkter som utmärkte sig eller som tilltalade oss på mässan.

Objekt nr. 19 Kuningattarenhelmi

Kuningattarenhelmi är ett modernt tvåvåningshus i timmer från Finnlamelli. Här kommer havsutsikten till sin rätt i dubbla våningsplan tack vare de stora fönstren. Huset är planerat utifrån barnfamiljens behov – vilket även gäller tomten och den fina havsutsikten. Allrummets höga takhöjd får huset att kännas rymligt och ljust. Ljusa ytor bidrar ytterligare med en känsla av fräschör. Inredningen kan ses som skandinavisk med en kombination av ljusa och mörka träslag.

Kuningattarenhelmi_korkeat-ikkunat.JPGAllrummet är två våningar högt och har stora fönster genom vilka man kan beundra havsutsikten från två våningar.

Kuningattarenhelmi_keittio_05.jpgInredningen kombinerar ljusa och mörka träslag på ett naturligt sätt.

Kuningattarenhelmi_keittio_03.jpgDen i övrigt ljusa inredningen gör att det mörka Novartin Nordic Nature-köket i ek kommer till sin rätt. Köket får karaktär av vitvaror och diskho i svart (Stalas svarta diskho Combo CEG-50BF).

Kuningattarenhelmi_kylppari.JPGSamma färgschema upprepas i badrummet.

Kuningattarenhelmi_kodari_01.jpgTvättstugan är ljus, liksom hela huset och går i ljusa, skandinaviska färgtoner. Diskhon är Stalas Jazz P-40PT

Objekt nr. 20 Villa Havu

Villa Havu är ett modernt timmerhus med mycket ljust trä i inredningen. Husen är byggda av Honkatalots granlamelltimmer och arkitekturen påminner om ett båthus med sin beklädnad av stående ribbor. Interiören fokuserar på det finska med gran som inredningsmaterial. Utöver huvudbyggnaden har objektet en separat strandbastu och en sidobyggnad avsedd för distansarbete och inkvartering av gäster.

VillaHavu_keittio_KUVA-Asuntomessut.jpgKöket är uppseendeväckande vackert. De keramiska ytorna passar in i stilen och kompletterar träet på ett övertygande sätt. Köksinredning i björkfanér: Saari-keittiö, bänkskivor: Louhi Stones. Bild: Bostadsmässan.

VillaHavu_olkkari.jpgNaturnära färger går igen i hela huset, såväl när det gäller vägg- och golvytorna som textilierna och bänkskivorna i sten.

VillaHavu_kylppari.jpgLouhi Stones bearbetade keramiska material Laminam återfinns också i toalettutrymmena.

Objekt nr. 8 LoviSea

En specialitet för Bostadsmässan i Lovisa är objekt nr. 8 LoviSea, det flytande huset. Detta unika hus på vattnet är uppbyggt av massiva träelement på en flytande grund. Interiören fylls av referenser till sjöfart och fartyg, i form av exempelvis runda fönster. Inredningen går i naturnära färger. Havsutsikt erbjuds från flera av fönstren – för att inte tala om altanen. Detta hus kombinerar hem och fritid på bästa möjliga sätt.

Lovisea_maisema.jpgDet flytande huset står ovanpå havet.

Lovisea_nakoala.jpgFrån altanen som omger huset har man fantastisk havsutsikt.

Lovisea_olkkari.jpgLoftet i det flytande huset har havsutsikt. Utrymmet går att använda som arbetsrum eller sovrum. Inredningen innehåller mycket trä och naturnära färger.

Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife