En köksrenoveringsberättelse om en vattenskada - del 2

Det finns alltid ett mått man inte tänkt på att ta

Under åren har vi renoverat hela det jättelika huset utan att spara på de egna arbetsinsatserna. Eftersom golvreparationen i denna renovering i vilket fall som helst skulle ligga hos försäkringsbolaget, beslutade vi att låta proffsen sköta även det övriga. Det visade sig vara en god lösning.

För det första, eftersom den mest intensiva fasen från rivningen fram till invigningen av det nya köket gick överraskande snabbt och smärtfritt. Den tog egentligen bara tre veckor. Eftersom starten på renoveringen kom att skjutas upp till början av nästa år, hade golvet också hunnit torka upp av sig självt och vi slapp ha värmefläktar eller värmeplattor igång i flera veckor i sträck.

Köket revs helt och hållet efter vattenskadan
Köket revs helt och hållet efter vattenskadan – proffsen skötte rivningen och monteringen snabbt.

En andra orsak var att det, med tanke på att renoveringen bara gällde ett enda rum, var otroligt hur många saker som behövde kollas och som kunde gå fel. Jag orkar inte ens tänka på hur processen hade sett ut om vi hade försökt fixa renoveringen själva. Utan att gå närmare in på detaljer kan jag säga att jag lärt mig att det alltid finns något mått man inte fattar att man borde haft koll på trots att man tror sig ha tänkt igenom allting så noga.

Man måste kolla, dubbelkolla och besluta, gång på gång


Kolla, dubbelkolla och fatta beslut

Det kommer alltid överraskningar. Man måste kolla, dubbelkolla och besluta, gång på gång. Alltid dyker det upp något oöverkomligt hinder, som till slut ändå löser sig med lite fantasi – så länge man vägrar tro på hantverkarnas svar ”det går inte”.

Köket förran StalaTex diskbänk
Köket byggs upp del för del.

Att jämföra webbutiker

Ett alternativ är att köpa ett nyckelfärdigt kök, fly undan någonstans till skuggan från en palm och komma tillbaka först när allt säkert är färdigt. Jag lärde mig faktiskt också att genom att göra mig lite besvär (det vill säga genom att sitta varenda kväll vid datorn och utreda och jämföra) kunde jag spara en hel del pengar på inköpen av vitvaror.

Tyska kvalitetsmärken är till exempel betydligt billigare att beställa från Tyskland än från Finland. En absolut fördel med att handla på webben är att varorna oftast fraktas hem till dörren till samma pris.

Alla leveranser måste kontrolleras. Skadan på diskmaskinen kom som en överraskning.
Alla leveranser måste kontrolleras. Skadan på diskmaskinen kom som en överraskning.

Besvär och mellanhavanden kan förstås dyka upp i form av reklamationer men när det gäller den saken var inte varorna som var inköpta i butik på något sätt bättre. Jag lärde mig med andra ord också att man som konsument måste vara otroligt noga och påstridig – vare sig motparten är en webbutik eller en kvalitetshandel.

Den stora kylfrysen tog vägen upp till övervåningen via spiraltrappan – tills den fastnade i trappan

Den stora kylfrysen tog vägen upp till övervåningen via spiraltrappan – tills den fastnade i trappan.

Det fanns i alla fall en aspekt av renoveringen som löpte helt perfekt. Även den beställningen sköttes via webben och leveransen kom precis i utsatt tid, just sådan som vi hade beställt den. Och den är ännu bättre än vi kunnat föreställa oss. Vår rostfria StalaTex-diskbänk. StalaTex, som gjorde debut i Stalas sortiment i början av 2019, blev svaret på våra långdragna funderingar kring vilket material vi skulle ha runt kökskranen. Vi skulle inte behöva oroa oss för stänk när diskhon omgavs av metervis med stål!

Den nära tre meter långa diskbänken i rostfritt passade utmärkt på plats
Den nära tre meter långa diskbänken i rostfritt passade utmärkt på plats.

I den traditionella diskhofamiljen Seven föll valet på nya familjemedlemmen K-Seven. Diskhon på 500x385x180 mm är den rymligaste i sortimentet. I den går det smidigt att diska även ugnsformar. Hons rena linjer är också tilltalande och passar bra ihop med kökets renlinjiga stil. Men det allra bästa utöver allt det praktiska är att StalaTex-bänkskivan dessutom är snygg, något jag aldrig trodde jag skulle säga om en bänkskiva i rostfritt stål.


Diskbänken kan ritas med Stala Designer ritningprogram
Stalas rostfria diskbänkar är lätta att planera - Stala*Designer ger både priset och noggranna mått åt produkten.

 

LÄS MER

> Renoveringsberättelsens nästa del
> Renoveringsberättelsens förra del


Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife