Ett 60-talskök i Grankulla i Esbo skiftar form helt och hållet

Vi besökte Satu från företaget Doorie i hennes kök, där hon på ett fint sätt bakat in flera av tidens kökstrender. Samtalet rörde sig till stor del kring köksrenovering, eftersom Satu jobbat i tre år som företagare i köksbranschen. Vad bör man tänka på när man planerar ett kök och vilka alternativ är populära just nu?

På våren flyttade Satu in i den ljusa 60-talslägenheten tillsammans med sin familj och i samband med det genomgick köket en grundläggande förnyelse. Vid totalrenoveringen av den gamla lägenheten stötte de på ett antal oväntade hinder på vägen. Den vägg, där ett hål skulle tas upp, visade sig vara bärande. Det stämde inte med ritningarna, så det krävdes tiotals telefonsamtal till såväl bostadsrättsföreningens styrelse som plan- och byggavdelningen på kommunen för att få de rätta tillstånden. Uthålligheten gav utdelning och det ljusa köket blev ännu rymligare.

Doorie_Stala_Taylor-made_01.jpg
Det snygga, moderna köket kombinerar mörk valnötsfanér med gröna skåpluckor och en Stala Tailor-made-diskbänk.

Trender inom köksplaneringen just nu

På den stora bilden syns en del trender som seglat upp inom köksplaneringen den senaste tiden. Mörka material i naturträ är populära, på vilket valnötsfanéren på överskåpen i Satus kök är ett exempel. De passar utmärkt ihop med olika nyanser av grönt, i synnerhet mörkgröna nyanser såsom nyansen Avocado i detta kök.

Doorie_Stala_Taylor-made_13.jpg
En elegant bänkskiva i rostfritt med en stänkpanel baktill – i ett stycke och utan skarvar, vilket ökar vattentåligheten.

Detta kök kombinerar skickligt olika bänkskivmaterial, vilket lättar upp helheten på ett trivsamt sätt. Övergripande går det att se en trend där man fäster mer vikt vid bänkskivan än tidigare och gärna vill satsa lite extra. Det är kanske inte så konstigt – bänkskivan är ju en väldigt synlig del av köket som dagligen utsätts för hårt slitage.

Doorie_Stala_Taylor-made_08.jpg
Den 12 mm tjocka bänkskivan i rostfritt är en ytterst modern lösning i ett kök

Rostfritt är ett användarvänligt material tack vare att det är så lätt att rengöra och tryggt står emot vatten. Intrycket går på ett smidigt sätt att mjuka upp genom att kombinera rostfritt med till exempel valnötsfanér. I detta kök har de rostfria bänkskivorna fått sällskap av Corian-kompositskivor i nyansen Willow, där spåren efter många års slitage vid behov kan slipas bort. Att kombinera olika material i bänkskivorna ger helhetsintrycket en känsla av lätthet. Enhetlighet går att uppnå genom att välja samma tjocklek på alla bänkskivor (i detta kök 12 mm) och samma hörnrundning utan skarvar. Tunna bänkskivor ger ett modernt helhetsintryck. Båda skivorna har 15 cm höga stänkpaneler baktill. Att ge köket en ny look är faktiskt både enkelt och billigt – byt bara ut bänkskivorna mot nya! En sådan lättare facelift kan till exempel Doorie hjälpa till med.

Doorie_Stala_Taylor-made_03.jpg
Att kombinera olika ytmaterial i bänkskivor och skåp ger en riktigt snygg helhetsupplevelse.

Till tidens största trender hör frukostskåpet. I detta kök har det förverkligats på ett personligt sätt helt utan tunga vikdörrar. I praktiken står ju frukostskåpets dörrar ofta på vid gavel, så en potentiell lösning är att helt enkelt utelämna dem, vilket också påverkar priset en hel del.

Doorie_Stala_Taylor-made_05.jpg
Ett vackert frukostskåp utan dörrar.

En integrerad spisfläkt är en annan lösning som vinner i popularitet och underlättar placering av spisen i till exempel en köksö. Det lämnar utrymmet ovanför köksön helt öppet, vilket i sin tur ökar känslan av rymd och förbättrar sikten.

Doorie_Stala_Taylor-made_17.jpg
En integrerad spisfläkt ger spishällen ett mycket modernt och imponerande utseende.

Detaljer avgör

Det är de små detaljerna som avgör och rundar av helheten. Dem bör man alltså inte spara på. I detta kök har många småsaker tänkts igenom och förverkligats med omsorg. Underskåpen har en låg sockel, vilket är något som blir alltmer populärt. En låg sockel skapar en känsla av modernitet när den lackeras i samma färg som skåpluckorna. Underskåpen har försetts med draghandtag, vilket gör att inga hål behöver borras i skåpdörrarna. Handtagen är i krom, ett material som klart ökar i popularitet! Kromhandtag gifter sig mycket väl med en bänkskiva i rostfritt. Överskåpens luckor sticker ner en bit under skåpbottnen, vilket gör att luckorna kan öppnas genom att dra i deras nederkant. Därmed behövs inga handtag och skåpluckorna fungerar samtidigt som ett bländskydd som mjukar upp bänkbelysningen under skåpen. Kranen, som sitter monterad på Stala-diskhon, kommer från Tapwell och heter Arm. Färgnyansen är ny och kallas Ascot Grey.

Doorie_Stala_Taylor-made_11.jpg

De nedstickande skåpluckorna fungerar som bländskydd och ”handtag” – inga knoppar eller övriga mekanismer behövs.

Läs mer:

> Titta på videon

> Bekanta dig med Doorie (https://doorie.fi/)

> Vattenkranen Arm kommer från Tapwells sortiment (https://www.tapwell.fi/tuotteet/keittio/keittiohanat/arm/arm887-kitchen-mixer?v=arm887-mattamusta)

Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife