Ett 90-tals kök som gjordes om till en fungerande matlagningsplats

Ilkkas och Corrys kök renoverades med Ikea stommar och Tailor-Made köksbänkar

Köket i 90-talsparhuset genomgick en lättare köksrenovering för några år sedan. Nu önskades en mer grundlig förnyelse och innehavarna, Ilkka och Corry, beslutade att göra om köket till en öppnare och trevligare plats där det skulle gå att laga mat tillsammans. För planeringen engagerades inredningsarkitekt Leena Carelse, som redan planerat några tidigare ombyggnationer i bostaden.

Corry hade under en längre tid drömt om en öppning i väggen mellan köket och matplatsen. Att slå ut hela väggen visade sig redan i planeringsfasen vara omöjligt och den öppning som nu tagits ut var den största möjliga som byggnadskonstruktören tillät. Hantverkarna bar ut betongklumpar i bitar om 50 kg, totalt 10 stycken. Slutresultatet blev dock en belöning för allt besvär, för nu går ljuset på ett vackert sätt genom hela huset och knyter ihop hela nedervåningen till en fin helhet.

Keittiöremontti-ruokatila-Stala-terästaso-köksrenovering-matsal-köksbänk-web.jpg

Det trendiga betonggolvet blev till av misstag

Kökets betonggolv blev egentligen till av misstag vid en tidigare ombyggnation, när hantverkarna ombads avlägsna det gamla golvet och slipa ner det till betongen. Medan innehavarna var på semester gjorde hantverkarna såsom de blivit tillsagda och slipade ner betongen, kanske med en gnutta för stor entusiasm, ända ner till stenen.

- Jag minns hur vi kom hem från vår resa mitt i natten och såg golvet för första gången. Det såg inte ut såsom vi hade tänkt oss, men visst ser det levande ut, berättar Ilkka.

Efter den nyligen genomförda ombyggnationen passar det industriella betonggolvet perfekt ihop med de rostfria arbetsytorna i köket.


Skåpstommar från Ikea, skåpluckor från A.S. Helsingö

Skåpstommarna beställdes från Ikea, där placeringen och måtten gicks igenom med en av deras kunniga säljare. Skåpens interiörer utnyttjades maximalt med hjälp av lådinsatser, eftersom man aldrig kan få nog av förvaringsutrymme. Till Ikeas Metod-stommar beställdes lådfronter och täcksidor från helsingforsföretaget A.S. Helsingö för att helheten skulle bli just sådan som önskades.

Ikea-keittiökaappi-köksskåp-AS-Helsingö-etusarjat-fronter-web.jpg

Luckorna på underskåpen går i ek medan överskåpens luckor är ljusgrå. Skåpluckor och lådfronter saknar handtag, eftersom stilen skulle vara genomgående ren och minimalistisk.

- Numera tävlar vi nästan om vem som får tömma diskmaskinen, skrattar Ilkka och fortsätter: Allt porslin har sin egen plats och det hittar enkelt tillbaka till skåpen efter användning.

Bänkskivor från Stalas Tailor-made-sortiment

Till arbetsytorna föreslog Leena Stalas rostfria bänkskiva. I köket lagas och donas det en hel del, så hygieniskt stål är ett bra materialval. Bänkskivorna dimensionerades och ritades upp i Stalas Tailor-Made-planeringsprogram, för att de skulle få precis rätt mått för just det här köket.

Stala-rosteri-taustalista-rostfri-bakkantslist-web.jpg

- När vi beställde var vi lite skraja över hur det skulle gå med måtten, eftersom jag själv inte är så noggrann, minns Ilkka. Resultatet blev dock en fullträff och bänkskivorna passar helt perfekt.

Väggens rakhet orsakade en del huvudbry eftersom glipan mellan väggen och den långa bänkskivan varierade med upp till en centimeter. Problemet löstes med hjälp av en bakkantslist som installerades i efterhand ovanpå skivan och som samtidigt skyddar väggen från vattenstänk.

Flitiga kockar behöver två diskhoar

Husets invånare är entusiastiska hemmakockar och köket används flitigt, särskilt när gäster är på besök. Därför behövs det två diskhoar. Att välja en enda stor ho fanns inte på kartan. Corry, som kommer från Belgien, förstår sig inte alls på den trend som under de senaste åren varit förhärskande här i Norden – att bara ha en enda ho.

- I en djup ho får man smidigt plats med att handdiska stora pannor och kastruller, även om den mesta disken körs i diskmaskinen, säger hon.

Stala-Tailor-made-tiskipöytä-kaksi-allasta-diskbänk-med-två-lådor-web.jpg

- I början funderade vi lite på om det skulle bli för mycket stål, men Tailor-Made-skivan har visat sig vara en utmärkt arbetsyta, berömmer Ilkka.

Tack vare placeringen av diskhoarna och spisen får fyra personer rum att laga mat i köket. Utrymmet används flitigt nu när parets redan vuxna barn kommer på besök med sina familjer.


Vitvaror som kombinerar gammalt och nytt

Till de vitvaror som byttes ut i samband med ombyggnationen hör spishäll, ugn och spisfläkt. Festivos kombinerade kyl-frys hade inhandlats redan i förväg för att passa den nya planen. Att få den på plats i samband med ombyggnaden var ett millimeterspel, eftersom väggöppningens stödkonstruktioner byggde på väggen med upp till 8 mm. I det generöst tilltagna skåpet finns gott om plats, även med tanke på eventuella matgästers behov.

Festivo-jääkaappi-kylskåp-Stala-terästaso-stålbänk.jpg

Spishällen från Miele är nedsänkt i stålskivan, som i sin tur tål både stänk och skvätt från kockandet. Ugnen är placerad under spishällen, i skåpraden. Den svarta spisfläkten från Savo fungerar i sig som ett inslag i inredningen mellan köket och matplatsen.

Stala-Tailor-made-terästaso-liesitaso-rostfri-bänkskiva-med-häll-web.jpg

Ombyggnationen som helhet gick bra, även om de arbetsintensiva faserna var många. De välbekanta och kunniga hantverkarna skötte alla sina uppgifter fint, tackar Corry och Ilkka. Nu är tiden inne att njuta av det nya köket och dess funktionalitet. Det tycker även familjens hund Missy.

Keittiö-terästaso-Missi-koira-kök-köksbänk-hund-web.jpg

Köksombyggnaden genomfördes av följande personer och med följande varumärken:
Planering: Leena Carelse
Skåpstommar och mekanismer: Ikea
Lådfronter, skåpluckor och täcksidor: A.S. Helsingö
Bänkskivor och diskhoar: Stala Tailor-made
Kyl-frys: Festivo
Köksblandare: Tapwell
Spisfläkt: Savo
Spishäll och ugn: Miele

LÄS MER:

Så väljer du rätt diskho i ditt kök >

Skötselanvisning för rostfria diskhoar och bänkskivor >

Inspiration till köksrenovering och matlagning >

Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife