Från ett traditionellt ekkök till en vit köksdröm

Mamman i familjen hade redan länge drömt om ett nytt kök. De massiva ekluckorna och den mönstrade bänkskivan i sten var inget som längre tilltalade ett proffs inom fastighetsbranschen. Även om det L-formade köket erbjöd tillräckligt med avlastningsyta, drömde familjen om en köksö att sitta vid och dricka kokkaffe och prata om vad som hänt under dagen.

När idén fått ligga till sig ett tag beslutade familjen att skrida till verket. Mamman hade en tydlig vision av hur det nya köket skulle se ut.

-    Vi ville ha ett så minimalistiskt och vitt kök som möjligt, med gott om plats för olika aktiviteter. När vi skulle bestämma färgerna på vitvarorna, bänkskivorna, väggarna och golvet valde vi mellan vitt i olika nyanser för att slutresultatet skulle kännas fräscht och modernt, säger hon.

Köksdetaljer

Familjen valde att genomföra köksrenoveringen själva, eftersom båda föräldrarna var proffs inom branschen. Planeringen utgick från köksön, dess storlek och placering. Tappstället var redan rätt placerat i det gamla köket, så det behövde inte flyttas. Det var bara spisfläkten ovanför köksön som krävde att ventilationskanalen flyttades, och därför sänkte man takhöjden en aning. Samtidigt kunde man få in takspottar runtom i köket för en jämn allmänbelysning.

Vita skåp och minimalistiska, mattkromade handtag inhandlades från Ikea. Underskåpen fick bli praktiska lådhurtsar med innerfack, för att bättre kunna utnyttja utrymmet. Antalet överskåp skapade inledningsvis en del funderingar, eftersom man ville behålla en lättsam profil på köket. Till sist fastnade man för tre stycken överskåp, som fick inrymma torkskåp och vardagsporslin. Väggen mellan över- och underskåpen målades med fukttålig färg, eftersom familjen inte ville ha vare sig plattor eller skivor på den korta väggsnutten.

Den nya arbetsbänken fick bli en nästan vit, 20 mm tjock stenskiva. En bänkskiva av sten är inte bara snygg utan även lättskött. Vid valet av diskho var kriterierna tydliga: det skulle vara en stor ho i rostfritt, med modernt formspråk och utrymme nog för att diska en långpanna i. Kranen skulle fällas in i stenskivan, så diskhon fick bli Stalas rymliga Max MX-50. Kranen valdes ut ur Oras Alessi-sortiment, och är en av de många genomtänkta detaljer i köket som fångar ens blick.

Vitt modernt kök

När det gäller kyl och frys föll valet på en side-by-side från Festivo, där kylskåpsdelen är något bredare än frysen. Det behövdes mer kylskåpsutrymme än frysutrymme och kylskåpsdelen har dessutom separata lådor för kött och grönsaker. Ugnen och mikron placerades intill kyl/frysen längs samma vägg. Spisen fann sin plats på köksön. På båda sidor om både spisen och kranen lämnades plats för avställningsyta för att underlätta de praktiska vardagssysslorna.

Köksö och vitvaror

Nu när köksrenoveringen är klar och köket varit i bruk i några månader är det rätt tid att ställa frågan om hur väl planeringen och genomförandet lyckades?

-    Renoveringen gick i stort sett enligt tidtabell och vi höll oss till budgeten. Vi är mycket nöjda med utseendet och funktionaliteten i det nya köket. Det är trevligt att dricka morgonkaffe eller äta mellanmål tillsammans invid köksön. Förut försvann barnen iväg till sina rum med mellanmålet men nu har köksön blivit hela familjens samlingsplats, säger mamman.

Barnen i köket

- Det fina med köksrenoveringen var också att vi lyckades rensa ut allt onödigt ur skåpen. Under årens lopp hade vi samlat på oss allt möjligt krafs, som verkligen inte behövdes. Nu är det lätt att hitta i skåp och lådor, fortsätter hon.

Finns det något ni skulle ha gjort annorlunda?

-    Avfallsvagnen i en av underlådorna har visat sig vara ett dåligt vardagsval. Att ha sopkärlen i en lågt placerad låda är inte särskilt ergonomiskt och när kärlen börjar bli fulla, tar de emot lådan ovanför. Vi sparade dörröppningsmekanismen från det gamla köket och när jag kopplar ihop underlådan med överlådan, får vi en fungerande avfallsvagn, säger pappan i familjen.

-    Mitt ordningssinne störs av att kanten på högskåpet intill vitvarorna inte ligger helt i linje med kyl/frysen, påpekar mamman i familjen. Vi har funderat på att klä in vitvarorna längs kylskåpsväggen med samma typ av laminatskiva som vi använde till köksön, för att få raka och enhetliga linjer, skrattar hon.

Vit String hylla i köket

Ännu återstår med andra ord lite fintrimning för att köket ska bli helt perfekt. Slutresultatet är hur som helst fräscht och modernt – i detta kök kommer man säkert att kunna trivas i flera år framöver!

Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife