Ny look med svarta luckor och rostfria bänkskivor

Jouni Rahikainen och hans sambo helrenoverade köket under våren 2017. Jouni hade redan länge gått och funderat över materialvalen, men när renoveringen väl kommit igång fick han hjälp med planeringen av sin bror, som jobbar som scenograf. Med gemensamma krafter skapade de ett dramatiskt mörktonat och funktionellt kompakt kök med omsorg om minsta detalj.

Köksmästare Jouni Rahikainen har rest världen runt och arbetat på kända restauranger i bl a England och Australien. Efter återkomsten till Finland år 2010 har han jobbat på bl a restaurangerna Muru och Kämp och äger nu förutom sitt eget cateringföretag även en andel i restaurangen på ön Lonnan. Jouni är också bekant från kocktävlingen Top Chef, där han var med under säsongen 2015 som en av fyra i finalkvartetten.

Ett dramatiskt mörktonat och funktionellt kompakt kök

Vad var det som triggade renoveringen?

- Huset vi bor i är byggt 1961. I stort sett inget hade gjorts åt bostaden på flera årtionden, så när det blev dags för stambyte beslutade vi oss för att göra slag i saken och renovera hela bostaden på en gång. Vi slog så att säga två flugor i en smäll, säger Jouni.

I samband med renoveringen fick också några av rummen byta plats. Köket ligger numera där klädkammaren låg förut och sovrummet flyttade in i det tidigare köket. Rördragningen var enkel att få till i och med stambytet, eftersom golven ändå skulle bytas ut. Nu stoltserar lägenheten med en klassisk fiskbensparkett i tidlöst vacker ek.

Det gamla köket beskriver Jouni som ”en deprimerande skrubb”, som inte lockade till matlagning hemmavid.

Arbetsbänkarna och vitvarorna är i rostfritt

- Nu när vi har ordning på faciliteterna, har jag även lagat mat hemma, skrattar han.
Köksrenoveringen gick väldigt smärtfritt när väl bilden av det nya köket hade klarnat. De mörka skåpen återfanns i Domus kökssortiment och vitvarorna köptes från El-Giganten. Renoveringsarbetet utförde Jouni själv med hjälp från sin pappa. Hantverkare anlitades endast för rör- och elarbetena.

Vid planeringen av det nya köket beslutade Jouni direkt att arbetsbänkarna och vitvarorna skulle vara i rostfritt. Jouni, som tillbringat flera år i professionella kök, ser det som ett självklart val – rostfria bänkar är inte bara hållbara utan även hygieniska och de slits på ett vackert och jämnt sätt. Längs kökets två långväggar löper rostfria bänkskivor från Stala medan köksön, som även fungerar som serveringsyta, täcks av massivt trä i syfte att ge utrymmet lite värme som ett komplement till kökets mörka inredningsdetaljer.

 Rostfria bänkar är inte bara hållbara utan även hygieniska och de slits på ett vackert och jämnt sätt   

I väggutrymmet mellan bänkskivorna och överskåpen ville Jouni ha en yta som såg sliten ut, hellre än traditionellt glas eller kakel som hela tiden måste rengöras. Betong ser färdigt nött ut och är enklare att sköta om den behandlas med ett skyddande medel. Jouni fixade till betongytan i väggutrymmet själv, eftersom han ville att den skulle se ut som om den varit med ett tag. Spåren efter hans egna händer syns verkligen i detta kök.

- Renoveringsgubbarna var lite förundrade över lösningen och frågade om betongen skulle målas eller kaklas över. De ville inte tro på att väggen skulle vara så grov och betongig, berättar Jouni.

I väggutrymmet mellan bänkskivorna och överskåpen ville Jouni ha en yta som såg sliten ut

Hur lång tid tog renoveringen och är ni nöjda med slutresultatet?

- Stambytet i huset tog drygt fyra månader och med lägenhetsrenoveringen ovanpå det levde vi med ombyggnaden i runt ett halvår. Vi hade planerat renoveringen noga i förväg och som tur var dök inga tråkiga överraskningar upp. Vi är väldigt nöjda med slutresultatet, ler Jouni.

När nu ombyggnaden lyckligen är över pryds hemmet av en vägg med örter, som Jounis sambo odlar. På växthyllan som satts upp vid fönstret växer olika slags örtkryddor, tomater och ett mandarinträd. Enligt Jounis matfilosofi bör matlagningen ske med så mycket högklassiga, närproducerade ekoprodukter som möjligt. Den egna odlingen stöder den filosofin väl.

Mästerkocken Jouni Rahikainen tillagar Jouni en sparrissallad med förlorade ägg

För att fira att renoveringen är klar tillagar Jouni en sparrissallad, som han serverar tillsammans med förlorade ägg.

Ingredienser:

Romansallad av ekokvalitet
Grön sparris
murklor (dubbelt förvällda och hackade)
vattenkrasse
ätliga violer
ägg
ättika
olja, salt och peppar

 Köksmästare Jouni Rahikainen tillagar Jouni en sparrissallad

Tillagning:

Skölj och skär salladen, eller använd bladen hela. Stek sparrisarna i en liten skvätt olja i några minuter, krydda med salt och peppar.

Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt salt och en rejäl skvätt ättika. Knäck äggen i det kokande vattnet och låt dem koka i ca 2,5 minuter. Plocka upp dem med en slev och låt dem svalna lite.

Lägg upp portionsvis på en tallrik och dekorera med ätliga blommor. Häll på en skvätt olja eller vinägrett efter egen smak och njut!
 
En sparrissallad med förlorade ägg


Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife