De vågade följa sin vision – rostfritt tema i radhusets nya kök

Det går att nå unika och enastående resultat bara man är tillräckligt uthållig och målmedveten. Ett bevis på det är ett äkta par i Esbo, som genomförde en köksrenovering i sitt radhus från slutet av 90-talet. Här fick Stala möjlighet att komma in och visa upp vad vi kan och ta fasta på alla de fantastiska möjligheterna med rostfritt stål.

Så fort man stiger in i detta hem, fastnar blicken på den fridfulla havsutsikten. Vårvinterljuset flödar in genom de stora fönstren och leker på stålets yta. Och ytor av stål finns det ovanligt gott om i detta kök – köksöns svävande bänkskiva och de stålklädda skåpluckorna undertill är bara några exempel. Helheten gör ett imponerande intryck som man inte kan låta bli att älska. Men att vara en föregångare är inte alltid enkelt, och det krävdes både beslutsamhet och uthållighet för att den egna visionen skulle bli verklighet.

tala_terässaareke_kalusteovet_01.jpgDet går inte att låta bli att älska denna harmoniska helhet.

En egen vision med styrka

Även i det gamla köket hade stålet en framskjuten roll. Takarmaturen Scooper, formgiven av Ingo Mauren, var en klar inspirationskälla. Inspiration och idéer hämtades också från bl.a. sociala media och olika utlandsresor. Så pass ovanlig är den helt stålinklädda köksön, att man måste leta hos designers från New York och Köpenhamn för att hitta exempel på något liknande. I detta fall fanns en gemensam och starkt estetisk syn på rostfritt stål som material. Hela familjen fick bli delaktig i köksplaneringen och tillsammans röstade man bland annat om ifall stålet man valde skulle vara borstat eller blankt. Den frågan löstes till slut med hjälp av provbitar. Det visade sig att blankt stål reflekterar ljus i så hög grad att det inte går att rikta en ljuskälla rakt emot det. Blankt stål är också mer känsligt för repor än borstat stål.

Keittiö lähiyleiskuva.JPGDet 25 år gamla köket var i behov av en upprustning. Här fanns redan tidigare gott om rostfria ytor, till exempel på utsidorna av högskåpen, köksön och takarmaturen.

En modig vision kräver modigt genomförande

Det fanns en tydlig vision om hur köket skulle se ut. Nu fattades bara någon som kunde förverkliga den. Att hitta en leverantör var inte helt lätt, men till slut valdes Blau ut som samarbetspartner. Under resan kom det en del kommentarer från köksleverantörerna om att så breda stålskivor inte ens fanns att köpa. Många hade också förutfattade meningar om den stålklädda köksön som helhet. Fördomar om hur kallt och kliniskt det är med rostfritt stål och hur det ger associationer till sjukhusmiljö mynnade ut i kommentarer i stil med ”Något sådant vill ni väl inte ha?”. Det kom in flera alternativa förslag på till exempel tjocka bänkskivor i sten.

Bänkskivor i rostfritt är redan välkända för många men till detta kök söktes en skräddarsydd lösning även här. Den bakre listen skulle vara fogfri och snyggt bockad och diskhon skulle vara tillräckligt stor. Dessa önskemål kunde Stala uppfylla tack vare sitt gedigna kunnande när det gäller rostfritt.      

tala_terässaareke_kalusteovet_02.jpgBänkskivans 20 cm höga stänkpanel och det målade utrymmet mellan över- och underskåpen blev både en positiv överraskning och en funktionell kombination. Den rostfria stänkpanelen tål vatten och är enkel att torka ren.

Slutet gott, allting gott

När alla samarbetspartners väl fallit på plats efter ett idogt letande, kunde själva arbetet börja. Inte heller det löpte alldeles smärtfritt och då färdigställandet drog ut på tiden, utnyttjades både den lokala lunchrestaurangen och campingspisen ute på balkongen flitigt. Uthålligheten och förmågan att hålla fast vid de egna visionerna fick till slut sin belöning i ett bekymmersfritt och lättskött kök, där matlagningen är ett rent nöje!

tala_terässaareke_kalusteovet_04.jpgÄven frukostskåpets nedersta hylla är i rostfritt. Här är det lätt att koka till exempel kaffe, när man inte behöver oroa sig för spill.

Köksön är en riktig multifunktionsplats. Här finns gott om avlastnings- och arbetsyta och bakom de stålklädda skåpluckorna gömmer sig väl avvägda förvaringsutrymmen. Dessutom utgör köksön en viktig plats för social samvaro och blir till ett smidigt underlag för kvällens smårätter och fördrinkar.

tala_terässaareke_kalusteovet_05.jpgDen rostfria köksön har blivit kökets hjärta och samlar såväl familjen som gästerna.

tala_terässaareke_kalusteovet_06.jpgKöksöns svävande bänkskiva är ett rent estetiskt val inspirerat av idéer från utomlands.

tala_terässaareke_kalusteovet_07.jpg
Rostfritt stål i kombination med trä, belyst i ett växlande, naturligt ljus, är så långt ifrån kallt och kliniskt som man kan komma.


Den strapatsrika köksrenoveringen fick till sist ett ärofullt slut, och äntligen blev det tid att njuta av ett välfungerande och förtjusande kök. Själva renoveringen fortsätter, men lyckligtvis är det viktigaste färdigt.

tala_terässaareke_kalusteovet_03.jpg

Läs mer om:

> Stalas rostfria Tailor-made-bänksskivor

> Köksleverantören Blau

Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife