När teknik och design möts

Visst var det väl på tiden att hitta på något nytt med rostfritt stål, detta traditionsrika material med rötter inom industrin? Som ett resultat av innovationskraften på Stala i finska Lahtis föddes StalaTex™, som tagit rostfritt stål som material in i en ny epok.

STALATEX™, STALAS NYA, UNIKA MATERIAL, leder in det rostfria stålet i en helt ny epok. StalaTex kombinerar de oslagbara egenskaperna hos rostfritt stål med vackra, inredningsmässiga texturer. Där teknik möter design visar sig det finländska kunnandet när det är som allra bäst. StalaTex™-tekniken har i ett första steg produktifierats i form av bänkskivor och diskbänkar till kök och tvättstugor, samt i stänkpaneler och täcksidor. Men slutet på framgångssagan är ännu inte i sikte.

StalaTex™ har utvecklats för att förbättra stålets känslighet för repor och fingeravtryck samt för att göra om stålets kalla, industriella känsla till något varmare och mer tilltalande. Ur ett hygieniskt, hållbart och återvinningsbart perspektiv är rostfritt stål överlägset och tack vare StalaTex är det nu också riktigt snyggt. Det möjliggör en mångsidigare användning av rostfritt som material i olika inrednings- och byggsammanhang.

Innovativ teknik bakom tillväxt och framgång

Stala var först i världen med att uppfinna en produktionslinje som inkluderar modern och miljövänlig laserteknik, med vars hjälp det går att industriellt skapa motiv på stora ytor av rostfritt stål. Det av naturen hygieniska och hållbara rostfria stålets miljöegenskaper förbättras ytterligare av att det är så återvinningsbart. Tack vare StalaTex åldras ytorna på ett ännu vackrare sätt samtidigt som de håller bättre för tidens tand.

”Stalas mål är att skapa intresse, tillväxt och lönsamhet. Stalatex utvecklades med tanke på våra intressenters behov och jag är mycket nöjd med hur det tagits emot av marknaden, trots att vi bara befinner oss i början av vår resa”, säger vd Pasi Kallio. ”Jag är också oerhört stolt över hela vårt Stala-team, som gör det möjligt för vårt företag att utvecklas. Vår engagerade personal är den viktigaste enskilda tillgången i vår verksamhet”, fortsätter han.

Stala-Pasi-Kallio-400x400.jpg
Stalas vd Pasi Kallio
Bild: Kaapo Kamu

Resan mot ansvarsfullhet

Stala Oy har funnits i nästan 50 år och företaget sysselsätter närmare 50 personer i finska Lahtis, samt indirekt många fler. För Stala innebär ansvarsfullt företagande att eftersträva lönsam tillväxt mot en hållbar framtid – såväl ekologiskt och socialt som när det gäller det affärsekonomiska.

Stala

Stala är ett familjeföretag verksamt i finska Lahtis. Företagets rötter vilar djupt i den finländska hantverkstraditionen, i funktionell design samt i känslan för kvalitet. Stalas berättelse tog avstamp 1972 i ett grundläggande vardagsbehov – diskbänken – och företaget har med åren utvecklats till en affärsverksamhet som leds av tanken på att låta design av högsta klass komma till uttryck i allt vi gör. För Stala innebär design nämligen inte bara hur en produkt formges, utan att hela dess livscykel görs så funktionell, effektiv och kvalitetsmässig som möjligt. www.stala.fi

Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife