Matti Klenell designar grafisk kollektion för Stala: ”Mönstren skapar en sensationell kontrast till det rostfria stålet”

Designföretaget Stala, ledande tillverkare av köksprodukter i rostfritt stål, lanserar en kollektion med åtta mönster designade av formgivaren Matti Klenell. Mönster-kollektionen är genom en patenterad teknik applicerad på materialet som med sin outslitliga kvalitet är ypperlig för bänkskivor och väggpaneler.

Lanseeraus_uutisen_kuvat_SE.jpg

I designprocessen utgick Matti Klenell från visionen att skapa mönster som bidrar till en inredning med tydlig grafisk karaktär. Matti studerade användningen av mönster i arkitektur och skapade motiv och metoder för hur de kan användas på ett intressant sätt i kombination med rostfritt stål.

Matti Klenells kollektion är den andra inom StalaTex, som är Stalas sortiment av mönstrat stål där finska industridesignern Harri Koskinens mönsterserie var först ut 2019. Matti Klenells mönster är Harri Koskinens motpol: där Harris arbete är förfinat och detaljerat har Matti siktat på storskaliga mönster och stark, abstrakt grafik. Designen är till synes enkel, men när de sätts i ett rumsligt sammanhang kan de komma att spela en central roll och bidra till att skapa intressanta helheter.

” Jag har försökt sätta materialet och mönsterdesignen som en tydlig del i ett större rumsligt sammanhang och även tänka utanför köksmiljön. Mönstren ger en mjuk kontrast till rostfritt stål som är ganska sensationell och det skulle vara väldigt spännande att testa konceptet även på möbler”, säger Matti Klenell.

StalaTex finns tillgängligt för bänkskivor, väggpaneler samt stänkskyddspaneler.

Den mönstrade rostfria stålkollektionen av Matti Klenell kan köpas från Stalas återförsäljarnätverk i Sverige från maj 2022 och framåt, samt i Stalas webbshop.

 

Om Stala
Stala Oy är ett skandinaviskt designföretag som formger, tillverkar och marknadsför innovativa lösningar för funktionella hem. Vår kärnkompetens ligger i att kombinera rostfritt stål, skandinavisk design och funktionalitet. På vår fabrik i Lahtis tillverkar vi produkter märkta med Nyckelflaggan och Design from Finland. De mönstrade, rostfria StalaTex™-ytorna har belönats med det internationellt erkända priset Green GOOD DESIGN 2021 Award. Från och med september 2020 ingår Stala i Kovinoplastika Lož Group.
www.stala.se

 

On Matti Klenell
Den svenska designern Matti Klenell (f. 1972) tog en konstnärlig masterexa-men från institutionen för inrednings-arkitektur på Konstfack år 1999. Strax därefter startade han upp sin egen agentur med huvudfokus på produkt-design med avseende på utrymmen och arkitektur.

Idag arbetar den Stockholmsba-serade studion med ett vitt spektrum av uppdrag för ett stort antal kunder, både i Sverige och utomlands. Upp-dragens karaktär varierar stort från unika studiokonstföremål till mass-producerade industridesignprojekt i samarbete med tillverkare som Iittala, Lintex, Fontana Arte och Offecct.

Klenell har vunnit flera priser och hans design finns idag representerad i talrika museisamlingar. Bland svenska designers är Klenell känd som någon som får saker att hända.

Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife