Nyheter från Stala på Habitaremässan 7–11/9 2022

Stala visar upp stålklädda nyheter på Habitaremässan. Mönstrat och omönstrat rostfritt stål ställs ut i två olika mässmontrar. Välkommen att hälsa på oss i den av Dream Cozy utvecklade gemensamma montern 6e51 samt på trendutställningen Signals i Ahead-hallen!

Habitare mässan

Gert Wingårdhs mönstrade rostfria kollektion visas för första gången på mässa

I monter 6e51 kommer Stalas kärnkompetens, nämligen rostfria bänkskivor och stänkpaneler, verkligen till sin rätt. Vi visar upp både mönstrade och omönstrade rostfria ytor på bänkskivor och diskbänkar av olika slag. Montern har planerats av inredningsplanerare Anna-Kaisa Melvas.

”Inhemskt, klassiskt och hemtrevligt har varit planeringsarbetets bärande teman. I planeringen av den gemensamma montern ville jag visa de mest aktuella och allra härligaste produkterna hos alla märken.”, säger Melvas, som ligger bakom helhetsupplägget.

Gert Wingårdh och StalaTex

Gert Wingårdhs StalaTex-kollektion visas på mässa för första gången. Under sina fyrtio år som aktiv arkitekt har handen och pennan varit Gert Wingårdhs primära verktyg när det gäller att visualisera tankar och idéer. I sin kollektion Trace undersöker Wingårdh den skapande processens innersta väsen – ögonblicket, då tanken blir till ett streck. Med hjälp av olika pennor, bläck och penslar låter Wingårdh streck och stänk flöda med olika styrkor i olika riktningar. Det har resulterat i sju olika mönster, som skulle kunna beskrivas som handtecknade glimtar av en tanke. Trace-kollektionen blir därmed som ett fönster in i arkitekten Gert Wingårdhs sinne.

Se Matti Klenells mönstrade kök i rostfritt på trendutställningen Signals

Habitaremässans upplevelsefulla trendutställning Signals djuplodar de kommande trenderna inom inredning, boende och design. Den lyfter samhällsfenomen och megatrender inom ramen för sina tre parallella teman. Bakom planeringen och produktionen av utställningen står trendanalytikern Susanna Björklund och inredningsarkitekten SIO Sisse Collander. På trendutställningen Signals presenterar Stala ett mönstrat kök i rostfritt, som skapats i samarbete med Matti Klenell.

Matti Klenell skapade en grafiskt inriktad, mönstrad kollektion i rostfritt åt Stala. Under planeringsprocessen utgick Klenell från visionen att skapa mönster som bildar tydliga grafiska inredningselement. Han studerade hur mönster används inom arkitekturen och spann vidare på tanken om hur de skulle kunna utnyttjas på ett intressant sätt i kombination med rostfritt stål. Resultatet blev kollektionen Grid, en kollektion med åtta olika mönster som verkligen lever upp till sitt namn.

Matti Klenell StalaTex

”Jag ville skapa stora och kraftiga, abstrakta mönster som går att urskilja på långt håll. Jag tror att den här kollektionen ger både en visuellt fascinerande och en funktionell användarupplevelse. StalaTex-konceptet känns förbluffande fräscht och modernt när man ser det i sin verkliga miljö.”, säger Klenell.

StalaTex är en nyskapande teknik som revolutionerar bruket av rostfritt stål

StalaTex ger stålet mjukhet. De lasermönstrade, rostfria produkterna är utvecklade för att tåla livets gång. StalaTex-mönstren varken slits eller bleks, inte ens i intensivt bruk, och de gör dessutom repor och fläckar på ytorna svårare att se. Vår internationellt prisbelönade StalaTex-teknik är en hållbar och ekologisk metod för att skapa mönster i ytor av rostfritt stål.

StalaTex finns till bänkskivor, diskbänkar, stänkpaneler och nu även för beklädnad av köksluckor och täcksidor.

Ytterligare information

 

Stala är ett finskt designföretag som utvecklar, tillverkar och marknadsför nyskapande lösningar för funktionella hem. Vår kärnkompetens ligger i att kombinera rostfritt stål med finsk design och användarvänlighet. De produkter som vi tillverkar på vår fabrik i Lahtis märks med både Nyckelflaggan och Design from Finland-märket. Vi exporterar även utomlands. Stala Oy ingår sedan september 2020 i Kovinoplastika Lož Group. www.stala.fi

Den svenska designern Matti Klenell (f. 1972), MFA, tog sin examen från Konstfack år 1999. Han fann snabbt sin egen nisch inom området produktutveckling med koppling till utrymmesutnyttjande och arkitektur. Med utgångspunkt från Stockholm utför Klenell idag uppdrag åt flera svenska och utländska kunder. Han har skapat både unika konstverk och serietillverkade produkter i samarbete med kända märken såsom Iittala, Lintex, Fontana Arte och Offecct. Klenell har fått flera priser och hans verk finns att se på ett stort antal museer. Klenell är känd som en föregångare inom svensk design.

Gert Wingårdh har arbetat som arkitekt i över 40 år. År 1977 grundade han företaget Wingårdhs arkitektkontor, som med åren vuxit till ett av Sveriges mest välkända arkitektkontor. Kontorets gedigna projekt har erhållit flera hedersutmärkelser och priser både i Sverige och i världen. Gert Wingårdh är den enda arkitekt som tilldelats det ärofyllda Kasper Salinpriset fem gånger. Flygledartornet på Arlanda, vetenskapscentret Universeum i Göteborg och Sveriges ambassadbyggnader i Berlin och Washington bär alla hans signum. År 1999 utnämndes Wingårdh till hedersdoktor vid Chalmers tekniska högskola. Han medverkar även som expert i det populära TV-programmet Husdrömmar.

Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife