Renovering av ett litet kök med en lättare budget

För tre år sedan köpte Salla och Ville en trivsam tvåa i Helsingforsstadsdelen Drumsö. Bostadsrättsföreningen stod inför en renovering och de nya ägarna var förväntansfulla. Det lilla köket behövde göras om främst för att öka funktionaliteten. Det blev ett Ikeakök till stor del av budgetskäl, eftersom hela lägenheten skulle genomgå en omfattande renovering.

Ikea_keittio_600px.jpg

Ikeas planerare hjälpte till att rita upp köket. Doorie kom med som samarbetsparter redan i startskedet, eftersom Salla och Ville hade önskemål om att få lite mer personliga lösningar till köket från en annan leverantör. Skåp- och lådstommarna beställdes från Ikea medan bl.a. skåpluckor samt garderobsdörrar till hallen införskaffades hos Doorie. Den rostfria bänkskivan levererades av Stala.

Ikea_keittio_600px_2.jpg

Salla kände till Stala lite grann från tidigare, genom barndomshemmets brevlåda och sommarstugans diskbänk. Att skapa proffskökskänsla med rostfritt som material kändes tilltalande på grund av stålets funktionalitet, hållbarhet och lättskötthet. Planeringsprogrammet Stala*Designer gick enkelt att hitta och använda i samarbete med planeraren från Doorie. Planeraren höll även i kontakten med Stalas försäljning. Den rostfria bänkskivan och diskhon levererades till Doorie på utsatt tid och en hantverkare monterade alltihop under loppet av en arbetsdag.

Nu i dagligt bruk har den rostfria bänkskivan infriat sitt löfte och Sallas barndomsupplevelse av sommarstugans lättskötta diskbänk i rostfritt har blivit veklighet också i det egna köket. Den nya diskhon som valdes var större än den tidigare, som var för liten. I praktiken har den visat sig fungera bra – den nya diskhon rymmer smidigt både stora stekpannor och långa skärbrädor.

Ikea_keittio_600px_4.jpg

Ikeas nya kombinerade spis och spisfläkt fälldes in på ett snyggt sätt i en spisöppning i den rostfria bänkskivan. Bänkskivans djup på 635 mm passar perfekt hop med Ikeas skåpstommar. I bakkant monterades en stänkpanel bestående av en rostfri Panel-skiva, både av praktiska skäl och för att skapa en fridsam helhet. Ytbehandlingen på den rostfria bänkskivan fick bli slätt, borstat stål av harmoniska skäl. Vid planeringen tittade man även på de olika StalaTex-mönstren som alternativ, men landade ändå på en slät bänkskiva av den anledningen att olika material redan användes i skåpluckor, golv och väggplattor. Men hos grannen byggdes däremot ett kök med en StalaTex-skiva!

Ikea_keittio_600px_3.jpg

Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife