Smaskiga mackor för skidturen

Matsäcken är ju som bekant utflyktens höjdpunkt. Vare sig du rör dig på skidor eller till fots bör maten i ryggsäcken vara något att känna glädje och förväntan inför. Dessutom ska den ge tillräckligt med energi till en dag, som kan bli lång. Den bästa matsäcken känns igen på att den är lätt och rolig att förbereda! Smaskiga lunchmackor och lättgjorda energy bars lockar även barnen att delta i matsäcksförberedelserna. 

Smaskiga mackor

Testa att fylla mackorna med olika slags krämer istället för traditionella pålägg. Du kan förbereda krämerna redan kvällen innan, så att ni snabbt kommer iväg på utflykten nästa morgon. Krämernas smaker går enkelt att variera genom att förändra grundreceptet. Det underlättar när du vill att matsäckslådan ska innehålla något gott för alla. Utöver lunchmackorna finns all anledning att packa med något sött. När farten börjar avta kan en hemmagjord energistång ge hälsosam kraft till stakningen.

Skärbräda på köksbänken

SKINKPASTA
1 brk färskost med soltorkade tomater
100 gram crème fraiche
Cirka 200 gram tärnad skinka
Persilja
Svartpeppar
Tomater 2–3 st
(Några stjälkar salladslök)
Pesto

Skär tomaterna i halvor, avlägsna fröna och hacka i små kuber. Finhacka persiljan och, om du så önskar, salladslöken. Blanda färskost, crème fraiche, tärnad skinka, tomater och hackad persilja till en pasta. Smaka av med svartpeppar. Bre brödhalvorna med pesto. Sprid ut skinkpastan på ena sidan och tryck ihop bröden med varandra. Skär i trianglar.

LAXPASTA
1 brk färskost med pepparrot
1 brk crème fraiche
200 gram varmrökt lax
1–2 avokador
citronsaft
citronpeppar
Korianderblad

Dela avokadorna och avlägsna kärnorna. Mixa dem med exempelvis en stavmixer till en kräm. Tillsätt lite salt och citron- eller limesaft. Blanda färskost, crème fraiche och lax till en krämig pasta. Smaka vid behov av med citronpeppar. Bre mackorna med avokadokräm. Sprid ut laxpasta på den ena halvan. Lägg på några korianderblad och tryck ihop bröden. Skär upp i trianglar.

ÄGG-AVOKADOPASTA För barnen
3 hårdkokta ägg
200 gram keso
1–2 avokador
Skivad skinka
Ost (T ex portionsförpackade ostskivor)
Paprika

Dela avokadorna och avlägsna kärnorna. Mixa med exempelvis en stavmixer till en kräm. Tillsätt lite salt och citron- eller limesaft. Koka äggen. Mosa med hjälp av en gaffel och tillsätt keso. Blanda ut alltsamman i avokadokrämen. Lägg en skiva skinka på den ena mackan och en skiva ost på den andra. Bre avokadopasta ovanpå och tillsätt skivad paprika. Tryck ihop bröden och skär upp i trianglar. Om du vill kan du bre mackorna först med t ex naturell färskost.

Krämiga fyllningar

ENERGISTÄNGER
120 gram mandlar
120 gram nötter av valfri sort
300 gram dadlar
(T ex kokosflingor, sesamfrön, råkakaonibs, honung, apelsinskal)

Hacka mandlarna och nötterna fint i en matberedare. Tillsätt de önskade kryddorna/tillsatserna. Tillsätt dadlarna lite åt gången. Om massan känns för torr, häll i lite vatten eller honung. Massan kan bearbetas med händerna. Tryck ner massan i en folieklädd form. Låt stå i kylskåpet i några timmar/över natten tills massan stelnar. Skär upp massan i stänger av önskad storlek. Rulla in dem en och en i smörgåspapper, så de blir lätta att äta och ha med sig.

Hälsosamma energistänger

Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife