Det inhemska köket för TOAS nya utveckling

Hållbara inhemska material det mest konkurrenskraftiga valet till TOAS hyresbostäder

I stadsdelen Pappila i Tammerfors byggs just nu två höghus på uppdrag av Tammerfors studentbostadsstiftelse TOAS. Vi fick besöka en av lägenheterna tillsammans med Petra Levola och Petteri Neva från arkitektbyrån Neva samt Tiina Puustinen från Mellano. Vi tog en närmare titt på köksmiljön, som planerats utifrån egenskaper som slitagetålighet, lättskötthet, ekonomi och estetik.

Stala, Tampere, Oppilastalot-8.jpg


Hyreslägenheter bör uppfylla vissa krav

Det säger sig självt att en studentlägenhet byter ägare relativt ofta, vilket ställer krav på valen av material. Slitagetålighet och lättskötthet är viktiga för kunden och de styr också köksplaneringen, utan att för den skull glömma bort estetiken. I ett projektbygge behöver även konkurrenskraft, kostnader och ekonomi beaktas som särskilt viktiga kriterier. Samma villkor gäller för allt byggande av hyreslägenheter, där hållbara material ytterst innebär ett tryggt och ekonomiskt val för byggherren.

Stala, Tampere, Oppilastalot-9.jpg


Inhemska aktörer med vid utformningen av köket

I TOAS bygge valde man på ovanstående grunder ut finländska Mellano Oy från Lappviken som leverantör av köksinredningen. De måttbeställda diskbänkarna till köken tillverkas av Stala i Lahtis. Båda leverantörernas produkter är konkurrenskraftiga och deras urval är brett, modernt och mångsidigt.

Stala, Tampere, Oppilastalot-3.jpg

I lägenheten testas Mellanos Decorlucka – en membranöverdragen MDF-lucka med hårdare och tåligare yta. En bra egenskap i en lägenhet som ofta byter innehavare. Decorluckan möjliggör också en skarvfri, estetisk design.

Köksinredningen och de rostfria Seven-diskbänkarna har tilldelats Nyckelflaggan-märket som garanti för att en produkt är finsktillverkad.

Bänkskivor med StalaTex-mönster

När det gäller kökets bänkskivor föll valet på en Seven-diskbänk från Stala. Den har en yta som är bekymmersfri när det gäller studentboende – den håller för slitage och är säker i kontakt med vatten. Petra valde StalaTex-motivet Streck till bänkskivorna, eftersom det i sin tur döljer synligheten hos repor och skråmor och därmed håller ytorna representativa under lång tid.

Stala, Tampere, Oppilastalot-4.jpg

I de här köken kan studenterna trivas med att laga mat och tillbringa sin tid! Förutom att vara funktionella är köken även vackra och trevliga att se på.

> Se en video med SAFA-arkitekt Petra Levolas tankar om urvalskriterierna och utgångspunkten för planeringen

> Läs mer om produktfamiljen Seven

> Läs mer om unika StalaTex

> Lär dig mer om Mellano

> Lär dig mer om arkitektbyrån Neva

Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife