Trender på Bostadsmässan 2023

Bostadsmässan äger i år rum i stadsdelen Drottningstranden i Lovisa. Det nya bostadsområdet ligger havsnära, i omedelbar anslutning till stadens centrum. Husen är placerade om lott på sluttande tomter och ligger mycket nära varandra, men tillräckligt långt från grannarna för att sakna insyn. Husen är till största delen tvåvåningshus, vilket ger fin utsikt ut mot havet. Trädgårdarna följer terrängens former. Altaner och verandor är till stor del utförda i trä med träribbor som klär räcken och väggar.

I denna artikel har vi samlat de viktigaste bostadstrenderna på bostadsmässan i Lovisa.

Hem, arbete och fritid under ett och samma tak

Det framträdande temat för byggnaderna på årets bostadsmässa är det anpassningsbara. Utrymmena har planerats så att de enkelt går att anpassa vid till exempel förändringar i livssituationen. Det ingår i det ekologiska tänkandet att inte stora renoveringar behövs då behoven ändras.

Gårdsbyggnader är mycket populära på årets mässa. Flera av objekten har bastu, båthus eller gäststuga som erbjuder en möjlighet till distansarbete, träning och inkvartering av gäster.

Kuningattarenhelmi_terassi.jpgKuningattarenhelmi har också en separat byggnad vid stranden.

Havsutsikt som en del av boendet

Många av husen på mässan har tomt med egen strand, men från allihop ser man havet åtminstone genom fönstren.

Cabin-Havsstrand-maisema.jpgHavsutsikt från altanen på Cabin Havsstrand.

Havsstranden har bevarats som den är. När det gäller de objekt som har egen strand, har man velat ta hänsyn till fåglarnas häckningsområden och fiskarnas yngelområden. Man har velat skydda växtlighet och stenpartier och bevara dem i så naturligt skick som möjligt. Även i valet av växtarter har man strävat efter ett naturligt utseende. Strandlinjens sönderbrutna form har behållits och i strandbyggandet har natursten utnyttjats. När det gäller träden har man strävat efter att bevara de ursprungliga träden eller ersätta exemplar som eventuellt behövt fällas.

Altanbyggen är mycket populära och de har också genomförts med respekt för det havsnära läget.

VillaHavet_maisema_02.JPG

VillaHavet_maisema.jpgUtsikten från Villa Havets altan hör till de bästa på hela mässan.

VillaKuningatar_allas.jpgPoolen på Villa Kuningatars altan är tre meter bred och åtta meter lång.

Havsutsikten är något man har velat framhäva i varje objekt och den har också plockats in som en del av inredningen. Fönster från golv till tak täcker den sida som vetter mot havet på flera av husen.

QueensStone_parveke.jpgFrån balkongen på Queen’s Stone öppnar sig en fin havsutsikt. Altanen fungerar som en förlängning av vistelseutrymmena.

VillaSten_maisema.jpgHavsutsikten ingår som ett element i sovrumsinredningen i Villa Sten.

Cabin-Havsstrand-keittio-maisema.jpgHavsutsikten utgör en del av inredningen i Cabin Havsstrands kök och vardagsrum.

VillaKruunu-kylpparin-maisema.jpgHavsutsikten har även lyfts in i Villa Kruunus badrum.

Belysningen som en del av det bekväma livet

Vid planeringen av mässområdets belysning har man i första hand velat minska ljusföroreningarna. Belysningen har förverkligats på människans villkor, inte till exempel på bilarnas. Det finns ingen allmänbelysning ovanifrån, utan man har tänkt igenom vad man vill belysa och riktat ljuset mot det. Avsikten vid planeringen har varit skapa en belysning som passar in så bra som möjligt i miljön och man har även tänkt på hur belysningen upplevs när man ser den från Lovisas historiska centrum.

Vid planeringen av belysningen har man också tänkt på fladdermössen, för vilka stranden är viktig som jaktmark. Belysningen har gjorts indirekt och dimringsbar för att störa djurlivet så lite som möjligt.

 

Neutrala färger i inredningen

Interiörerna på bostadsmässan håller sig i hög grad till den neutrala färgskalan. Ljust och mörkt trä, vitt, svart och grått, samt grönt, har använts i stor utsträckning. En tydlig trend är att ytor av marmor och sten förekommer rikligt i inredningen.

Kuva 33.jpgI köket i Villa Kungen används marmor på ett iögonenfallande sätt. Bild: Novart

Kuva 17.jpgGarderoberna i Villa Havets hall är klädda i Dekton. Bild: tillverkaren

Kuva 14.jpgYtor av marmor sträcker sig ända in i toalettutrymmena. Bild: tillverkaren

VillaHavu_olkkari.jpgI Villa Havu domineras hela inredningen av naturnära färger.

VillaHavu_kylppari.jpgFärgsättningen i Villa Havus badrum är neutral, liksom i de övriga rummen.

Kuva 21.jpgI Kuningattarenhelmi byggs atmosfären i föräldrarnas sovrum upp av ljusa, sandfärgade nyanser. Den fasta inredningen kommer från Novarts sortiment. Bild: Novart

Kuva 22.jpgTvättstugans inredning i Kuningattarenhelmi går i skandinavisk stil i färgnyansen Huurre (frost). Tvätthon utgörs av Stalas Jazz P-40P. Bild: Novart

Kuva 6.jpgI tvättstugan i Cabin Havsstrand sitter sandfärgade skåpluckor av melamin och en lättskött och hållbar laminatbänkskiva i nyansen antikek. Tvättho: Stalas Essent CEG-E40B. Bild: Novart

Kuva 7.jpgI badrummet och toalettutrymmena i Cabin Havstrand sitter melaminskåpluckor i färgnyansen Hiekka (sand). Bänkskivan heter Silestone Coral Clay suede. Bild: Novart

Kuva 11.jpgMaterialet i badrummet och på toaletten i Queen’s Stone är melamin i färgnyansen förkolnat trä. Bild: Novart

Kuva 34.jpgSkåpluckorna i sovrummet i Villa Kungen är av grå supermatt laminat med svarta handtag. Fast inredning samt bild: Novart

lilla hygge loviisa asuntomessut 2023 20.jpgGrönt är ett populärt inslag i husen på årets bostadsmässa, liksom här i tamburen på Lilla Hygge. Bild: Bostadsmässan

20230707_144056.jpgGrönt används flitigt också på väggytorna. Exempel från sovrummet på Linnatuuli.

WisdomHouse.jpgGrönt går även att kombinera med naturträ, såsom här i meditationsrummet i Finnlogs Wisdomhouse.

IMG_20230707_145257_HDR.jpgDet gröna sammansmälter med naturnära färger också i textilierna. Exempel från Lilla Hygge.

Text: Stala samt Maija-Riitta Mustonen

Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife