Trendkoll på Stockholm Furniture Fair 2023

Heminredningsmässan Stockholm Furniture Fair går av stapeln 7–11/2 2023 på Stockholmsmässan. För 71 gången i ordningen arrangeras detta världsledande forum för skandinavisk design, som väntas dra besökare från mer än 100 länder.

Stala besökte mässan för att titta närmare på både trenderna och den skandinaviska designen. Nedan redovisar vi de enligt vår mening intressantaste inslagen. Ansvarsfullheten träder fram som ett starkt tema på mässan, Lifestyle visar sig i de olika varianterna av uterum och utdelningen av nya Scandinavian Design Awards skapar uppmärksamhet kring svensk, norsk, finsk och dansk design. Green House – de unga formgivarnas egna utrymme – var intagande i sin lekfullhet.

Mjuka, jordnära färger trendar

De mjuka och brutna kulörerna fortsätter sitt segertåg också på mässan i Stockholm. Smäckra nyanser som drar mot rosa och brunt samt grönt och blått syns i såväl textiler, möbler och lackerade ytor.

SFF23_01.jpg

SFF23_02.jpg

SFF23_03.jpg

SFF23_04-2.jpg

SFF23_04.jpg

SFF23_05.jpg

Nyanser i brutet grönt och gult i kombination med ett tydligt formspråk andas retrokänsla.

SFF23_06.jpg

Metallytorna dominerades av mässing, koppar, svart och stålfärgat, som gick igen i såväl belysningsarmaturer som möblemang.

SFF23_07.jpg

SFF23_08.jpg

SFF23_09.jpg

Trots att de mjukt brutna färgerna hade överhanden på Stockholm Furniture Fair, gick det även att hitta undantag.

SFF23_10.jpg

SFF23_11.jpg

Ljust trä var ett populärt inredningsmässigt inslag i många möbler.

SFF23_12.jpg

SFF23_13.jpg


Ansvarsfullhet

Ansvarsfullheten trädde fram som ett av inredningsmässans bärande teman och det tog sig olika uttryck. Now or never – 1 kg CO2e lyfte fram koldioxidavtrycket hos olika material och presenterade på ett konkret sätt den mängd material som går att få fram med ett utsläpp av motsvarande 1 kg koldioxid. Viljan att minska de globala utsläppen med mer än hälften till år 2030 har fungerat som en inspirationskälla för utställningen. Det behövs tydliga förändringar nu!

SFF23_14.jpg

Ansvarstemat återkom i olika skepnader i de olika montrarna. Många utställare fokuserade på kretsloppsekonomiska lösningar, andra på att minska materialanvändningen och ytterligare andra på att eliminera avfallsflödena eller på konceptet Slow Production, som går ut på att motverka engångsbruk. Inom ramarna för konceptet strävar man efter att genom lokal produktion och råvaruanvändning uppnå
ett så hållbart levnadssätt som möjligt.

SFF23_15.jpgT-shirts med ett nytt användningsområde som fåtöljer.

SFF23_16.jpgEkologiskt effektiv produktion med bland annat återvinning av använda färger ligger i tiden.

SFF23_17.jpgAtt minska mängden material och att genom designen underlätta återvinningen ingick som en del i ansvarstemat.

Ansvarsfullhetens betydelse visade sig också i det nya mässområdet The Nude Edition, där montrarna hade byggts i 100 % återvunnet kompositförpackningsavfall, som kan återvinnas helt på nytt efter utställningens slut.

SFF23_18.jpg100 % återvinningsbara möbler av biokomposit, tillverkade med 3D-utskriftsteknik.

SFF23_19.jpgHelt återvinningsbara textilplattor är ytterligare ett exempel på ansvarstemat.

 

Lifestyle

Livet utomhus som livsstil tog sig också olika uttryck på mässan. Utställarna strävade efter att visa upp inredningen i en så naturtrogen och användarnära miljö som möjligt med bland annat maffiga, gröna väggar. Utelivet som livsstil lyftes också fram i utomhus arbetsplatser.

SFF23_20.jpg

SFF23_21.jpg

SFF23_22.jpg


Green house – en internationell språngbräda för unga formgivare

I Green house-utställningen har unga designers fått möjlighet att visa upp sina idéer i en lekfull omgivning. Utställningen visar upp alster från 32 planerare och 30 designskolor från 18 olika länder.

SFF23_23.jpgFärgglada alster från två unga artister – CHEF DECO.

Scandinavian Design Awards

Nytt på Stockholm Furniture Fair för i år var designpriset Scandinavian Design Awards – ett pris med ambitionen att lyfta fram skandinavisk design, arkitektur och inredning. Priset har instiftats av Stockholm Furniture Fair i samarbete med förlaget It Is Media. Bland prisets åtta olika priskategorier märks bl.a. Årets planerare, Årets ansvarsfullhetspris samt Rising Star of the year.

SFF23_24.jpgVinnare av priskategorin Rising Star of the year 2023 blev Antrei Hartikainen, skapare av en serie bord vid namn Parasol som premiärvisades på Stockholm Furniture Fair.

 

Front – mässans hedersgäst

Hedersgäst på Stockholm Furniture Fair var Front, som också visade upp en intressant utställning i huvudingångshallen. Deras berättelse tar avstamp redan år 2004, då Front visade upp sig i utställningen Green House för unga formgivare. Nu 19 år senare återvänder de till mässan som första svenska hedersgäst med en imponerande utställning. I Fronts mässmonter sammanförs toppteknologi med traditionella tekniker, såsom stickning och brodyr. Installationen smälter också samman ljus- och musikkonsten till en del av upplevelsen. Vi rekommenderar ett besök!

SFF23_25.jpg

Läs mer:

> Stockholm Furniture Fair 2023

Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife