Ett kök i 50-talsanda

Barnfamiljen fick ett nytt, funktionellt kök där hänsyn togs till tidsandan i huset

I barnfamiljens nya hem behövde köket och hemmets ytskikt moderniseras. Det ursprungliga köket var gulligt men hjälplöst opraktiskt och underskåpen var redan delvis i dåligt skick. Dessutom ville Petra, mamman i familjen, ha en mer obehindrad insyn mot vardagsrummet för att kunna hålla ett öga på allt vad barnet kunde tänkas hitta på medan hon stod och lagade mat eller pysslade i köket.

Den nya bänkskivan i rostfritt är nästan 4 meter lång

Hundra timmar planering

Planeringen av köksrenoveringen började direkt efter det att husaffären blivit klar. Fortfarande återstod ett par månader tills bostaden skulle bli ledig men kvällarna gick effektivt åt till att bläddra bland bloggar och på Pinterest. Familjens nya hem låg i ett 60-talshus i stadsdelen Berghäll i Helsingfors, och valet av stil skulle spegla tidsandan.

”Jag skämtade med mina bekanta om att jag lade ner hundra timmar egen tid på detta och den siffran ligger säkert rätt nära den verkliga sanningen! Det finns ganska många rörliga delar att ta hänsyn till när man planerar ett kök. Ibland kändes det lite som om saker och ting alltid skulle göras den krångliga vägen, bara för att jag fått någon idé i mitt huvud”, skrattar Petra.

Planerna levde vidare och en handfull köksleverantörer gav bud på helhetslösningen. När bostaden blivit ledig började planerna hitta sin slutgiltiga form: överskåpen i det ursprungliga köket skulle behållas och endast underskåpen skulle förnyas.

Överskåpen i det ursprungliga köket skulle behållas och endast underskåpen skulle förnyas.

Rostfri köksbänk i hela köket

Utgångspunkten för köksplaneringen blev en bänkskiva i rostfritt utmed hela köksbänkens längd. I den skulle förutom diskhon även en spishäll fällas in.

”Jag har alltid gillat traditionella diskbänkar, som nästan undantagslöst återfinns i kök från 50- och 60-talen. Under köksplaneringen fick jag för mig att jag ville ha hela bänkskivan i rostfritt. Jag hörde mig för hos Stala, som är en finsk tillverkare av rostfria bänkskivor, och de höll just på att ta in måttbeställda rostfria bänkskivor i sitt sortiment, Stala Tailor-made. Jag blev helt till mig av den vetskapen!”, minns Petra.

Den nya bänkskivan i rostfritt är nästan 4 meter lång och rymdes inte in via trapphuset.

Den nya bänkskivan i rostfritt är nästan 4 meter lång och rymdes inte in via trapphuset. Till slut fick skivan tas in genom fönstret. Lyftarbetet såg läskigt ut men skivan kom snabbt in i lägenheten och en av renoveringens mest spännande delmoment var över.

En rostfri bänkskiva både hygienisk och lätt att hålla ren – ett perfekt val för en barnfamilj med andra ord.
Utöver sitt vackra utseende är en rostfri bänkskiva både hygienisk och lätt att hålla ren – ett perfekt val för en barnfamilj med andra ord.

Med de vita ramarna och trådhandtagen på underskåpen strävade familjen efter att bevara husets anda även i de nya skåpen.

Med de vita ramarna och trådhandtagen på underskåpen strävade familjen efter att bevara husets anda även i de nya skåpen. Utrymmet mellan skåpen kaklades med vita, 15 x 15 cm stora plattor i tegelmönster.

Ett vackert och funktionellt kök till ett rimligt pris

Budgeten och barnfamiljens behov fick styra materialvalen. Familjen var dock inte beredd att pruta på funktionaliteten och knappt på utseendet heller, och beslutade att det går att skaffa ett vackert och funktionellt kök även till ett rimligt pris. Man måste bara välja vad man vill satsa lite extra på och vad som går att pruta ned utan att det påverkar slutresultatet på något avgörande vis.

Därför valde familjen att behålla de föregående lägenhetsinnehavarnas två år gamla kyl/frys samt diskmaskin, vilket sparade in inköpskostnaden för dessa vitvaror. Dessutom målades de ursprungliga överskåpen och det andra skåpet flyttades till en ny plats.

”Jag var lite spänd på om skåpet skulle gå att få loss utan att det gick sönder. Det blev dessutom en liten kommunikationsmiss mellan mig och hantverkaren och det losstagna skåpet hade redan en gång satts upp på fel ställe på väggen. Som tur var lyckades de skickliga gubbarna rädda situationen och skåpet kunde flyttas till sin rätta plats.”

Utöver den rostfria köksbänken ville familjen satsa på att göra rummet rymligare genom att slå ut väggen mellan köket och vardagsrummet, samt på nya köksmaskiner. För att underlätta barnfamiljens vardag införskaffades utöver den befintliga kyl/frysen en andra liten frys, som integrerades under köksbänken samt en rymlig varmluftsugn med pyrolytisk rengöring och en snabb och lättskött induktionshäll.

Den grå spishällen smälter fint in i det rostfria och ger sitt eget bidrag till helheten.

Den grå spishällen smälter fint in i det rostfria och ger sitt eget bidrag till helheten.

”Jag lagar alltid mycket mat på en gång för att kunna frysa in portionsvis och ta fram då jag inte har tid eller lust att laga mat. På så vis försöker jag underlätta vardagen utan att behöva stödja mig på färdigmat. En stor hjälp i det sammanhanget är onekligen att mitt barn är allätare och gillar mat, precis som sin mamma!”

”Jag lagar alltid mycket mat på en gång för att kunna frysa in portionsvis och ta fram då jag inte har tid eller lust att laga mat."

 

 

LÄS MER

> Stala Tailor-made har förnyats

> Trendrapport 2018 från Milano

> Björneborgs bomässa 2018 - kökstrender

 

Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife