Nya luckor på gamla stommar och en StalaTex diskbänk

Nytt kök med en rimlig budget

Köket i lägenheten i flerbostadshuset genomgick en uppfräschning enligt den så kallade gör-det-själv-metoden. Från början var tanken att byta ut endast de mörka bänkskivorna och den gamla diskbänken, men i slutänden blev det även nya skåpluckor och handtag och nytt kakel i mellanrummet mellan skåpen. 90-talsandan i det gamla köket blev betydligt snyggare när de gamla träfärgade luckorna och mörka bänkskivorna byttes ut mot ljusa, fräscha nyanser.

StalaTex-Tunturi-keittiötaso-tiskialtaat-Fjäll-bänkskiva-diskhoar.jpg

Nya luckor på gamla stommar

Köksskåpens stommar var i gott skick och målades bara om för att fixa till utseendet. Spegelluckor i lätt brutet vitt, anpassade efter stommarna, beställdes från en lokal snickare. Samma typ av luckor som familjen redan tidigare beställt till skåpen i den intilliggande hallen.

StalaTex-terästaso-marmorilaatta-stålbänk-marmorkakel.jpg

Valet av handtag visade sig oväntat kinkigt. Familjens dotter föreslog trendiga knopphandtag istället för traditionella, långsträckta handtag. De handtag som köptes in först visade sig dock vara alltför matta och ovala men på andra försöket hittade man runda, kromade knoppbeslag hos den lokala K-rauta-handlaren. De passade både till färgen och glansigheten bra ihop med både köksblandaren och bänkbelysningen.

Stala-keittiöremontti-nuppivedin-kromattu-beslag-av-krom.jpg

 

Köksbänkar i StalaTex och laminat

Bänkskivorna fick bli i rostfritt stål och laminat. Nya materialet StalaTex, och speciellt mönstret Fjäll, föll familjefar i smaken eftersom det påminde om hans barndoms böljande landskap i Kajanaland. Familjen beslutade därför att satsa på en diskbänk. En lång diskbänk i rostfritt är praktisk eftersom familjen tycker om att fiska året om. Fångsten går lätt att rensa på den hygieniska ytan av stål. Istället för två diskhoar valdes en stor och en liten diskho, som räcker utmärkt för familjens behov. Diskbänken F-Seven planerades med hjälp av planeringsprogrammet Stala*Designer för att den säkert skulle passa ovanpå de gamla skåpen. Bänkskivan är lite djupare än vanligt, 620 mm.

Stala-StalaTex-Tunturi-tiskipöytä-iso-ja-pieni-allas-Fjäll-diskbänk-stor-och-liten-diskho.jpg

Laminatskivorna köptes från Charmia och valdes ut så att de skulle passa ihop med både kaklet i mellanutrymmet mellan skåpen och med bänkskivan i rostfritt. Intill vitvarorna och skåpluckorna i vitt ser den ljusgrå bänkskivan lagom återhållen och elegant ut. Skivans mönster har samma känsla som kaklet i marmorimitation, som familjen hittade i inredningsbutiken Värisilmäs sortiment.

En del gammalt bevarades också vid renoveringen

Av bugdet- och tidsskäl ville inte familjen göra om hela köket. Vitvarorna hade bytts ut i omgångar under årens lopp och de som fungerande fick stå kvar. Skåpstommarna är fortfarande i gott skick och eftersom det fanns tillräckligt med förvaringsutrymme behövde inte hela köket byggas om från grunden.

Stala-keittiöremontti-valmis-köksrenovering-färdig-02.jpg

Också köksblandaren från Oras, som nyligen bytts ut i samband med ett stambyte, fick leva kvar i den nya diskbänken. Att byta ut en väl fungerande blandare var onödigt och utseendemässigt passar den bra ihop med bänkskivan av rostfritt stål.

Stala-StalaTex-Tunturi-tiskipöytä-Silent-1-valutusastia-Fjäll-diskbänk-med-durkslag.jpg

Ordning på avfallssorteringen

Sorteringen av avfall har utvecklats mycket under åren och familjen ville bli av med de fristående avfallshinkarna, som stod och skräpade på bottnen av diskbänksskåpet. Bakom diskbänksskåpets båda breda luckor installerades Stalas avfallsvagn Ekoline med tillhörande dörrmekanismer, som får avfallskärlen att glida ut när skåpluckorna öppnas.

Stala-roskisvaunu-EkoLine-sopsortering-EKO-2PK-EKO-1K.jpg

Det största avfallskärlet samlar energiavfall, som det blir förhållandevis mest av i vardagen. I den andra avfallsvagnens två mindre fack läggs blandavfall och komposterbart, som sorteras in under det gröna kompostlocket. Filtret med aktivt kol under locket suger åt sig otrevliga lukter så att inte kompostkärlets odörer får möjlighet att sprida sig ut från skåpet.

I de gröna riskavfallsbehållarna samlas lampornas ljuskällor samt batterier. De små kärlen är enkla att ta med sig och tömma i insamlingskärlen när man åker och handlar. På diskbänksskåpets hylla finns dessutom plats för små kärl avsedda för glas- och metallburkar.

Stala-ongelmajäteastia-EkoLine-problemavfall-litet-kärl.jpg

Trivsamt slutresultat

Efter renoveringen är köket betydligt ljusare och trevligare att använda när de viktigaste funktionerna är nya. Vid sidan av kylskåpet är kranen och avfallssorteringen de mest använda funktionerna, så dessa är helt klart väsentliga för att vardagen ska fungera. Familjen är nöjd med slutresultatet, de fick ett uppfräschat kök till en rimlig kostnad och på kort tid. Nu är det gamla träfärgade köket med sina mörka bänkskivor ett minne blott.

Stala-keittiöremontti-valmis-köksrenovering-färdig-01.jpg

Läs också:
StalaTex – mönstrade bänkskivor för kök och tvättstuga 

Köksrenovering i ett flerbostadshus från 50-talet

Rengöringsanvisningar för ytor i rostfritt stål

 

Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife