Tips för hur du väljer och kombinerar StalaTex-mönster

Se bilder från färdiga kök och tvättstugor 

Vad bör man tänka på när man planerar StalaTex-produkter? Stalas sortimentchef Jari Peltonen samlade tips för hur mönstren kan kombineras och hur StalaTex-produkter kan användas i olika utrymmen i hemmet. Dessutom knäppte vi ett antal bilder på nya StalaTex-objekt!

Collection Harri Koskinen består av åtta olika mönstermotiv som tagits fram för att passa kök med olika stilar. Mönstren är väldigt mångsidiga och vill du använda StalaTex™ i både bänkskivor och väggpaneler samtidigt, hittar du våra förslag till hur du kan kombinera dem i denna artikel.

Stala-StalaTex-Savi-H-Seitsikko-saareketaso-Lerjord-H-Seven-köksbänk-900x600.jpg
Köksö, diskbänk och stänkskydd av StalaTex-mönster Lerjord. Bild från bostadsmässan i Kouvola.

De grafiska motiven – Vaxkaka, Fiskben och Isflak

Föreställande mönster passar bäst ihop med neutrala ytor. Isflak är ett mönster som kommer till sin rätt i utrymmet mellan över- och underskåpen i köket eller tvättstugan. Det är återhållet och värdigt och passar bra till den skandinaviska stilen.

valitilalevy-vaggpanel-wallpanel-StalaTex-Jaalautta-Isflak-Ice-floe.jpg

När man kombinerar de grafiska mönstermotiven med varandra, kan det vara bra att tänka på att bänkskivans tjocklek påverkar motivets läge, vilket innebär att mönstren i bänkskivan och väggpanelen kanske inte matchar varandra exakt. Det är förstås inget hinder för att använda dem men kan störa en blick med sinne för detaljer. Bilderna nedan visar en tvättstuga där en rostfri M-Seven-bänkskiva kombinerats med en US-väggpanel, båda med mönstret Fiskben.

steeltop-worktop-SevenK-SeitsikkoK-terastaso-tiskipoyta.jpg

StalaTex-Ruoto-Fiskben-Herring-terastasossa-diskbank-steeltop-worktop.jpg

StalaTex-Kalanruoto-työtason-välitilan-sauma-Fiskben-fog-mellan-bänkskiva-stänkpanel-900x600.jpg


De diskreta motiven – Streck och Lerjord

Planerarnas favoritmönster Lerjord och Streck är lugna och återhållna och kan därför med fördel användas både i bänkskivor och väggpaneler, även i kombination med en i övrigt färggrann inredning. Den bästa matchningen för vilket som helst av StalaTex-mönstren är Streck, som passar ihop med alla övriga mönster.

StalaTex-blandning-av-mönstren-Streck-900x600.jpg

Streck är ett tidlöst och återhållet mönster. Därför är risken att du tröttnar på det minimal. En kombination av ek och rostfritt stål är en klassisk kvalitetsmarkör.

StalaTex_Viiva_Streck_Line_Seitsikko_Seven_worktop_hob_cutout.jpg

StalaTex_Viiva_Streck_Line_K-Seitsikko_allas_K-Seven_worktop.jpg

Låga väggpaneler mellan över- och underskåpen är just nu särskilt trendiga. På mässan i Milano syntes denna typ av kombinationer i stort antal och trenden verkar ha fått fäste även här i Norden. På bilden har både bänkskivan och väggpanelen mönstret Lerjord.

StalaTex_stainless_steel_back_panel_taustapaneeli_Panel.jpg

Visste du att vi ändrade konstruktionen för våra PANEL-produkter utifrån kundernas önskemål? Den nya väggpanelen är lätt att installera även i efterhand, eftersom den är jämn och snygg längs alla kanter. Därför passar den även köksöar och ändgavlar. Läs mer här.

StalaTex_US_peitelevy_cover_plate.jpg

Naturmotiven – Löv, Granris och Fjäll

Det böljande, fjällandskapsinspirerade mönstret Fjäll passar perfekt till lite mer traditionella köksstilar. I ett av renoveringsobjekten vi följer valdes just detta mönster till en F-Seven-diskbänk (bilder nedan). Fjällmönstret livar upp ett i övrigt ljust kök och passar bra ihop med den grå laminatbänkskivan.

F-Seven_F-Seitsikko_StalaTex_Tunturi_Fjall_Hills_Stala_tiskipoyta_diskbank.jpg

F-Seitsikko-tiskipoyta-F-Seven-diskbank-StalaTex-Tunturi-Fjall-Hills-detail.jpg

Mönstren visar sig på lite olika sätt beroende på betraktningsvinkel och belysning. På de lodräta ytorna, såsom i bänkskivans framkant och väggutrymmet mellan över- och underskåpen, framträder mönstret en aning tydligare än på de vågräta ytorna.

StalaTex-Tunturi-taustalevy-keittiötaso-stänkskydd-diskbänk-900x600.jpg

Granris-mönstret är väldigt neutralt i större ytor men ser skirt ut när ljuset faller in från en viss vinkel. En US-väggpanel på väggen mellan över- och underskåpen är ett bra sätt att ge inredningen en ny look utan att för den skull sätta igång med någon större renovering.

StalaTex-Havu-US-taustalevy-Granris-US-stänkskydd-900x600.jpg

Att tänka på när det gäller belysning och installation

Bänkbelysningen är viktig när man arbetar med ytor av rostfritt stål. De populära led-stripsen bör planeras med en god ljusspridning så att ljuset fördelas jämt över stålytan. En alltför punktformig belysning får stålet att se randigt ut.

Varma hälsningar,
Jari Peltonen
sortimentchef

StalaTex-Clay-kitchen-island-Savi-keittion-saareke.jpg


Läs mer:
Få nyttiga tips och ideér till köksrenovering från vår blogg >
Hoväljarguiden – så väljer du diskho och bänkskiva >
En köksrenoveringsberättelse om en vattenskada >

Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife