Trender på bomässan 2020

På bomässan i Tusby framhävs ett antal olika teman när det gäller boendet. Dessa är ansvarsfullhet, arbete hemifrån, skandinavisk stil med japansk twist, ett mångsidigt bruk av konst samt välmående och kökets återkomst. Inredningstrenderna har påverkats av olika fenomen, såsom att det blivit allt viktigare att må bra, förändringen i hur vi arbetar, omsorgen om klimatet, önskan om en enklare vardag samt digitaliseringen.

Ansvarsfullhet

Ansvar, miljövänlighet och återvinning finns starkt representerade på bomässan i Tusby. Bland de material som används syns många förnybara naturmaterial. I inredningen favoriseras äkta, hållbara material av hög kvalitet såsom trä, sten och naturliga textilmaterial. De miljövänliga värderingarna har lett till att återvinning och återbruk intagit en allt synligare roll. Även allergifria material är populära.

Asuntomessut-2020-Tuusula-kohde-13-Designtalo-Puro-keittio-luonnonsavyt.jpg
Genom hållbara val kan man skapa ett naturligt och rent kök – objekt 13: Designhuset Puro

På mässan kommer miljöaspekten fram även genom att den miljöpåverkan som varje hus orsakar nu för första gången beräknats. Tidigare har man enbart tittat på påverkan från själva boendet. Nu har alltså även belastningen från byggnadsmaterialen, byggandet och slutligen också rivningen tagits med i beräkningen.

Arbete hemma

Den tilltagande digitaliseringen har gjort att hemmet även kommit att bli en arbetsplats för många, tack vare att distansarbete blivit en allt mer betydande del av människors vardag. Ljusets betydelse i inredningen har ökat. På bomässan syns både tjusiga belysningslösningar som bygger på indirekt LED-belysning samt stora fönster med rejält ljusinsläpp.

Anpassningsbara möbler och förvaringslösningar berättar om den växande trenden med multifunktionella utrymmen.

Skandinavisk stil kryddad med Japan-twist

De olika inredningarna uppvisar gott om mjuka, rundade former, vilket manifesterar sig i bl.a. små runda bord och lätta stolar. Det skandinaviska syns i de rena linjerna, i de ljusa, naturnära färgerna och i naturmaterialen. Kombinerat med japansk, minimalistisk inredning skapas något som skulle kunna kallas japandi, en japansk skandinavism.

Asuntomessut-2020-Tuusula-kohde-22-Townhouse-Rokka-keittio-hirsitalo.jpg
Japandi när det är som bäst – ett ljust, rent och minimalistiskt kök - objekt 22: Townhouse Rokka

Finländare vill ha rena, lättstädade ytor och utrymmen där prylarna göms undan. Rummen ska erbjuda lugn för själen. På mässan visas flera olika träkonstruktioner, där träet är synligt även inomhus – bland annat i olika former av ribbväggar. Av trämaterialen har ek använts frikostigt.

Svart används flitigt i mellandörrar, hoar, blandare och lister, vilket ger en kontrast mot den övriga inredningen.

Trappan har blivit ett inredningselement som det satsas mycket på. I många mindre hus har trappan getts en central plats samtidigt som man satsat på dess estetik.

Konst

Konsten finns starkt representerad på bomässan i Tusby. Den visar sig i form av bildkonst, skulpturer, statyer och glas, både inne och ute. Kulturen får därmed också lov att synas.

Asuntomessut-2020-Tuusula-kohde-24-Omatalo-Kulma-kulttuuri.jpg
Kulturbakgrunden får synas i form av indonesisk inredningsstil - objekt 24: Enfamiljshuset Kulma

Välmående

Välmåendet koncentreras kring en välfungerande vardag. En ny lyxvara är det unika, där skickligt handarbete värdesätts.

Asuntomessut-2020-Tuusula-kohde-2-Modern_toimiva_kodinhoitohuone.jpg
En välfungerande tvättstuga tillhör vardagslyxen - objekt 2b: Pikkupolku Moderni

Utifrån utbudet på bomässan ser stora spa-utrymmen ut att vara historia. Bastur och badrum har minskat i storlek men deras funktionalitet och estetik har ägnats extra omsorg. De olika lösningarna när det gäller lavarnas placering liksom belysningen och ljudbilden är noggrant genomtänkta.

Kökets återkomst

En växande trend på bomässan kan sägas vara kökets återkomst. I framtiden kommer vi kanske också att få se mer separerade kök. I inredningslösningarna har man till viss del återvänt till L-köket, som placerats lite vid sidan av det övriga hemmet. I många av köken har köksfläkten sänkts ner i bänkskivan. Tittar man noga, ser man att även handtagen gjort sitt återtåg i köken.

De svarta köken har numera kompletterats med vita kök, kryddade med ljust trä. Även de svarta köken berikas med vitt eller ljust trä.

Asuntomessut-2020-Tuusula-kohde-39-Uusi-Unelma-mustavalkoinen-keittio.jpg
Ett svart kök kan fräschas upp med vitt och ljust trä - objekt 39: Uusi unelma

Asuntomessut-2020-Tuusula-kohde-30-Jamera-Salmiakki-keittio-betonitaso.jpg
En köksö av betong i ett svart kök gör ett överväldigande intryck - objekt 30: Jämerä Salmiakki

 

Trenderna i ett nötskal

Trenderna på bomässan kan sammanfattas i följande teman:

- Ansvarsfullhet, miljövänlighet och miljöeffektivitet

- Naturliga och hållbara material

- Inredning som fortsätter inifrån och ut

- Kvalitet är värt att satsa på

- Handarbete värdesätts – det unika är lyx

- Skandinavisk renlinjighet och renhet kombineras med japansk minimalism

- Ljusa, naturliga färger kombineras med kontrasterande detaljer i svart

- Konst, samhälle och frihet betonas

 

LÄS MERA

> Kökstrender på bomässan 2020

> Bomässan i Tusby 2020 – mässnapp och de snyggaste objekten

> Tvättstugetrender på bomässan 2020

 

Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife