Vad kostar en köksbänk?

Vi jämför köksbänkskivor utifrån pris och hållbarhet

Priset för en köksbänkskiva spänner över ett stort prisspektrum. De förmånligaste meterpriserna återfinns bland skivor av laminat och rostfritt medan skivor av glas och keramik landar i den dyraste änden. Bänkskivor av trä och sten placerar sig mittemellan och uppåt på prisskalan.

I prisjämförelser mellan olika bänkskivor tar man ofta bara hänsyn till meter- eller kvadratmeterpriset trots att arbetet också är en del av helheten. Olika material och former hos bänkskivornas material påverkar uppsågningen, slipningen, monteringen av olika inredningsdetaljer samt upptagningen av öppningar. En gör-det-självare kan i mån av tillgång till kunskap och verktyg bearbeta trä- och laminatskivor själv. Sten, glas och keramik skärs till på fabrik efter angivna mått och går inte att modifiera på själva byggarbetsplatsen.

Keittiöremontti-ruokatila-Stala-terästaso-köksrenovering-matsal-köksbänk-web.jpg

Vad är det bästa materialet för en bänkskiva till köket?

Det finns många olika smakinriktningar. Ur hållbarhetssynpunkt är bänkskivor av sten och rostfritt stål överlägsna jämfört med laminat och trä. Å andra sidan suger marmor, som är ett poröst material, lätt till sig missfärgningar från matvaror och är därför i längden mycket svårt att hålla snyggt.

Stala-musta-komposiittiallas-CEG-50BF-marmoritaso-600x400.jpg

De material som bäst står emot vattenstänk är rostfritt stål, glas, sten och keramiska bänkskivor. En ägare till en bänkskiva i trä måste bereda sig på att regelbundet underhålla bänkskivan för att den ska förbli snygg. Laminat, som prismässigt placerar sig i den billigare änden, skadas med tiden av stänkande vatten. Till bänkskivor av laminat rekommenderas också hoar med både en utstickande del för montering av blandaren samt en avställningsyta. De förlänger skivans livslängd genom att skydda den mot fukt.

Stala_keittiöallas_köksho_MF-40-17S.jpg

De trendigaste bänkskivorna

Just nu är s.k. kompositskivor väldigt trendiga. Det finns ett stort urval av färgalternativ och tjockleken på skivorna har krupit ner ända till 12 mm. Stora, stenmönstrade skivor liksom marmor håller fortfarande positionerna. Den som vill våga lite mer i sin inredning väljer en stormönstrad bänkskiva och kör med samma material på väggutrymmet mellan skåpen, istället för traditionella plattor.

Asuntomessut-2019-Kouvola-keittio-kohde22-Sievitalo-Unto.jpg

Rostfritt stål har ökat i popularitet de senaste åren. Köksproffs, som alltid talat sig varma för rostfritt, har gått i bräschen för arkitekter, köksplanerare och konsumenter.

Det nya, unika materialet StalaTex har gett rostfria bänkskivor större valmöjligheter och mjukat upp det rostfria stålets hårda yta med ett hemtrevligare bänkskivmaterial som resultat. Stålytor med motiv ger köket ett inredningsmässigt lyft. StalaTex är också ett lysande val för väggytan mellan skåpen. Det står emot vatten och går att beställa efter egna måttangivelser.

Asuntomessut-2019-Kouvola-keittio-rosteritaso-StalaTex-kohde3-Talo-Aito.jpg

Spelar diskhon någon roll?

Absolut. Diskhon är en av de mest använda funktionerna i köket, så valet av diskho bör få en hel del uppmärksamhet i planeringsfasen. De senaste årens trend med en enda stor ho lever stark. Materialvalen utgörs av tidlöst rostfritt stål, hård kvartskomposit och lantligt romantiskt porslin. Bland dessa finns åtskilliga alternativ att kombinera med bänkskivornas olika mönster.

Stala-musta-komposiittiallas-CEG-50B-kompaktilaminaattitaso.jpg

Diskas tallrikar och matlagningskärl i allmänhet i maskin räcker det ofta med en rejält tilltagen diskho. Den som vanemässigt diskar för hand väljer fortfarande en traditionell dubbel diskho. Det mest praktiska alternativet är i så fall en diskbänk i rostfritt, där avställningsytan bredvid hoarna består av stänktåligt och hygieniskt stål.

Stala-Tailor-made-tiskipöytä-kaksi-allasta-diskbänk-med-två-lådor-web.jpg

Vem får montera köksbänken, diskhon och blandaren?

Skivmaterial som kräver specialverktyg, såsom sten och keramer, installeras alltid av en yrkesperson. Skivorna skärs till och slipas på fabriken och levereras med färdiga öppningar. Oftast är även diskhon färdigmonterad i bänkskivan, antingen underlimmad eller planlimmad.

Är man händig kan man montera en bänkskiva i trä, laminat eller stål ovanpå underskåpen själv. Om monteringen utförs av en hantverkare, är en måttbeställd bänkskiva den snabbaste och mest kostnadseffektiva lösningen, monteringskostnaderna medräknade.

stala_tumma_keittio_terastaso_combo_tiskiallas.jpg

Sker monteringen på plats, sänks diskhon oftast ner i bänkskivan från ovansidan. En yrkesskicklig montör sågar upp en öppning i laminat- eller träskivan, tätar till den och sätter fast diskhon enligt anvisningarna. Glöm inte att monteringen av vattenlåset och blandaren alltid bör vara på rörmontörens ansvar!

harmaa_rouhea_laminaatti_tilava_Stala_Max-allas_MXT-50.jpg

Mest för pengarna

Om man jämför en måttbeställd bänkskiva i rostfritt med laminat- och stenskivor av samma längd, ger Stalas Seven mest kvalitet för pengarna. Den är monteringsklar som den är, inget arbete behöver utföras på plats och diskhon är färdigt fastsvetsad i bänkskivan. Även kran- och spisöppning kan förbeställas, varvid monteringsarbetet går ännu smidigare. Rostfritt stål har en lång livstid och behåller sitt återvinningsvärde också efter att det tagits ur bruk.

50-luvun_keittiokokonaisuus_Stala_Tailor-made_tiskipoyta.jpg

Exempel på totalpris för olika bänkskivor:

Stala-Seven-bäst-valuta-för-pengarna.jpg
Laminatskivans pris: Ikea. Priset på sten- och laminatskivorna beror på modell, mönstring och tjocklek. Priserna tar inte hänsyn till frakt eller kostnader för rörarbeten.

På meter-/kvadratmeterpriset för laminat- och stenskivorna tillkommer en arbetskostnad, dvs. håltagning och infästning av diskhon samt för stenskivorna dessutom slipning. Kanterna på laminatbänkskivorna ska täckas med kantband medan stenskivorna behöver slipas. Behovet av merarbete varierar med bänkskivornas storlek och form.

Totalpriset påverkas alltså av:
* bänkskivornas material
* kökets storlek / bänkskivornas antal och form
* diskon och eventuell håltagning för spisöppning
* extra arbetsmoment och monteringskostnader för diskho / spisöppning
* fraktkostnaden

saaran_keittioremontti_valmiina.jpg


LÄS MER:
Så väljer du rätt sorts diskho till ditt kök >
Så håller du din rostfria diskho ren >
Stala diskhoar som BIM-objekt för arkitekter och planerare >

Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife