3 tips för hur du brygger det perfekta morgonkaffet

22.3.2018

3 tips för hur du brygger det perfekta morgonkaffet 

Vi är många som hämtar kraft till våra dagliga sysslor ur morgonkaffet. Därför har vi sammanställt tre tips som hjälper dig att få till det garanterat perfekta morgonkaffet hemma i köket:

Kaffepaket på en träskärbräda i köket

1. Mät upp vattnet och kaffet med hjälp av en våg.

Det rätta förhållandet ska vara 60 g kaffepulver per liter vatten. Ska du brygga en halv liter kaffe, ta 30 gram kaffepulver till en halv liter vatten. När du får ordning på doseringen kommer du att koka bättre kaffe under hela resten av ditt liv.

2. Använd blekta kaffefilter.

Fukta filtret innan du använder det, eftersom det suger i sig 15–20 gram vatten. Oblekta kaffefilter ger ifrån sig smak till kaffet, därför bör du använda dig av blekta filter.

3. Håll koll på bryggningstiden.

Själva extraheringen av kaffet, dvs vattnets färd genom kaffefiltret, bör ta 4–6 minuter. Om vattnet rinner fortare, blir kaffet lätt för svagt. Rinner det långsammare, kommer det att smaka starkt. Vattnet bör rinna genom sumpen i en jämn takt – då blir extraheringen jämn och smaken god. Du kan underlätta extraheringen genom att röra om i sumpen med en sked när en del av vattnet redan runnit igenom filtret.

Genom att använda friskt vatten och färskt kaffepulver kan du brygga riktigt gott kaffe hemmavid. Kom ihåg att hålla fast vid doseringen och bryggningstiden.

Låt dig väl smaka!

Petri Nieminen på kafferosteriet Bean & Burner

Tipsen kommer från Petri Nieminen på kafferosteriet Bean & Burner.

Läs även:
Bjud över vänner på mysig brunch
I mästerkockens kök