Köksrenovering i ett 50-talshus

Köket i 50-talslägenheten hade genomgått en ytlig renovering för några år sedan men sett till funktionaliteten och användbarheten hade resultatet blivit besvärligt och opraktiskt. I samband med en helrenovering av lägenheten gav dess nya ägare, inredningsarkitekt Maija Rasila, köket en helt ny look.

Pihkala-blog_keiittio_Maija_Rasila_Pihkala-blog.jpg

Målet med ombyggnaden, som genomfördes med måttlig budget, var att förbättra kökets funktionalitet och visuella utseende. Det smala och avlånga utrymmet utgjorde en utmaning i sig, liksom de befintliga avloppens placering. Dessa hade det inte varit vettigt att flytta på. Planen fick därför utgå från dessa begränsningar och fokusera på en snyggare look och vettigare funktioner. 50-talsandan fick framgå i valet av material och detaljer.

Det gamla köket gick till återvinning

Renoveringsarbetet började med rivning. Det gamla köket fick nytt liv via webbsidan Tori.fi. Det inbyggda skafferiet förpassades också. Därigenom blev det möjligt att få plats med en längre köksbänk. Det blev också lagom med plats för ett litet frukostbord. Liksom i lägenheten i övrigt, drogs elen om helt med välbehövliga eluttag och belysning i anslutning till köksbänken.

- Jag genomförde hela renoveringen själv med undantag för monteringen av köksutrustningen och elinstallationerna. Att riva ett inbyggt skafferi kan låta som ett litet jobb men att jämna ut väggar och tak efter rivningsarbetet visade sig ta en hel del tid i anspråk. Man hann tänka på om det man höll på med var vettigt över huvud taget, men som tur var blev slutresultatet i sig en belöning. Köket blev också betydligt rymligare när skafferiet var borta, säger Maija.

Pihkala-blog_Khaki_green_kitchen_Maija_Rasila.jpg

Anpassade färgval

Stilen i köket fick följa 50-talsandan i huset. Materialpaletten satte Maija ihop enligt mix & match-principen genom att kombinera mjuka färgtoner och naturmaterial med stål, som gav en närmast industriell känsla. De khakigröna underskåpen lackerades i en egenvald färgton i köksbutiken Unique Home i Åbo, som också fick leverera den rostfria diskbänken.

Pihkala-blog_Seitsikko-tiskipoyta_vihrea_keittio_Maija_Rasila.jpg


- Jag ville ge lägenheten en avslappnad och personlig kökslösning som inte i alltför hög grad avspeglar dagens mainstreamtrender. Vitt baskakel, stål och trådhandtag är element som alltid fungerar, oavsett tidsandan, och de passar också utmärkt till stilen i min 50-talsbostad. I material- och färgkombinationerna ville jag använda min kreativitet och blanda olika, lite oväntade element med varandra. För varför måste kök alltid se katalogmässigt likadana ut? Här är helheten ändå logisk och följer en viss röd tråd, konstaterar Maija.

Stalas klassiska Seven som köksbänk

Bekymmersfrihet, tidlöshet och hållbarhet var tre viktiga kriterier för köksplaneringen. Därför valde Maija även köksbänk utifrån dessa. Stalas rostfria diskbänk Seven blev ett fast inslag redan tidigt i planeringen och för att komplettera den valde hon även en del andra detaljer i rostfritt. Den rostfria diskhon som sömlöst ansluter till diskbänken är lätt och bekymmersfri att använda och en enhetlig diskho och diskbänk tilltalar även den som har blick för det estetiska. Som komplement valde Maija en representativ köksblandare i industriell stil, som förstärker känslan från köksbänken.

Pihkala-blog_vihrea_keittio_Seitsikko-tiskipoyta_Seven_diskbank.jpg

- Det fascinerande med stålet är dess enkelhet och tidlöshet, säger Maija. Det tål även hårt slitage och är ett långlivat val, som dessutom utseendemässigt aldrig kommer att bli omodernt.

Vitvarorna en blandning av retro och hemmasnickrat

Nya vitvaror blev det också i samband med renoveringen. Kylskåpet flyttade från framför fönstret till andra sidan, vilket öppnade upp utsikten. Samtidigt smälte kylskåpet bättre in på sin plats. Eftersom det ändå kom att hamna på en synlig plats, var det viktigt att fästa extra uppmärksamhet på dess utseende. Det retroinspirerade skåpet från amerikanska Smeg smälter vackert in i helheten och är snyggt att se på från alla vinklar.

Pihkala-blog_valkoinen_Smeg-jaakappi_Maija_Rasila.jpg

Den inbyggda spisfläkten snickrade Maija ihop i äkta diy-anda och målade i samma nyans som luckorna på underskåpen. Diskmaskinen, induktionshällen och ugnen kommer från Electrolux sortiment.

Pihkala-blog_Seven_diskbank_steeltop_Maija_Rasila.jpg

- Idén till den inbyggda spisfläkten fick jag redan tidigt. Jag ville inte spä på det hela med ytterligare en apparat, utan hellre dämpa helhetsintrycket med en enkel, lådlik spisfläkt. Den gör att köket känns mer enhetligt och är trivsamt simpel och minimalistisk att se på, berättar Maija.

Pihkala-blog_Seitsikko_terastaso_Maija_Rasila.jpg

Slutresultatet av ombyggnaden blev ett mer funktionellt och visuellt sammanhängande kök än tidigare. Trots att överskåpen fick stryka på foten för att åstadkomma ett lättare helhetsintryck, blev mängden förvaringsyta inte mindre utan snarare tvärtom: tallriksskåpen på den andra väggen sväljer alla glas och tallrikar och det blir ännu lite plats över. Det är en sällsynthet i ett litet kök, skrattar Maija och tillägger: Att använda köket är nu mycket trevligare tack vare det utökade förvaringsutrymmet och bänkutrymmet. Det här blev min nya favoritplats, där jag redan hunnit laga många olika slags måltider.

Pihkala-blog_AS_Helsingo_Maija_Rasila.jpg

 

Köket i sammandrag:

Planerare: Maija Rasila
Köksskåp: Unique Home
Köksbänk och diskho: Stala Seven
Köksblandare: Tapwell
Nederskåp: stommar IKEA / luckor A.S. Helsingö
Kylfrys: Smeg
Skåpmonterad spisfläkt: Savo
Övriga vitvaror: Electrolux

LÄS MER

> En köksrenoveringsberättelse om en vattenskada

> Nytt kök med en rimlig budget

> Ett kök i 50-talsanda

 

Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife