Köksrenovering hos tangokungen Aki Samuli

Mitt i jordbrukslandskapet i finska Pukkila ligger Aki Samulis gård "Kuninkaan Valtakunta" (Konungariket på svenska). Aki köpte gården förra sommaren efter att länge ha sökt efter ett nytt hem. Gården hade varit ute till försäljning under lång tid, men i och med att en köpare drog sig ur öppnades en möjlighet för Aki.

- Jag hade sett bilder på gården men de räckte inte för att jag skulle fastna för den, minns Aki. Slumpen fick honom ändå att gå på visningen och så fort han körde in på gårdsplanen visste han att ”det var rätt”. Även om gården kräver mycket fixande är det något som Aki är beredd på. Köpet gick igenom i början av juni och de första djuren flyttade in på gården redan i juli. Utöver hästarna ingår åsnor, får, hundar, höns, katter och en kanin i den växande flocken. Alla djuren har fått namn efter olika tangokungligheter.

Hundrar av Aki Samuli

Djuren av Aki Samulis gård Kuninkaan Valtakunta

 

Köksrenovering högst upp på listan

Huset hade inget ordentligt kök, så någon egentlig rivning behövde inte göras. I köket fanns förutom en bakugn bara ett kylskåp, ett furubord och en spis. Då vattenkran och diskbänk saknades i det ursprungliga köket, fick Aki diska ute på gården de första månaderna.

Gammal spis i köket

Efter husaffären lade Aki upp en status i sociala media, där han bad sina vänner om rekommendationer på olika köksleverantörer. Konsta Hietanen blev den förenande länken mellan Aki och köksbutiken Keittiömaailma i staden Lahtis. Hon kände nämligen både handlaren och tangokungen. Köksplaneringen tog avstamp i Akis visioner. Lämpliga alternativ letades fram bland affärens materialprover och olämpliga material sållades bort.

Ett lantkök med rosa twist

-När jag funderade på stilen och färgsättningen i köket tänkte jag att här bland åkrar och skogar hör inte blanka inredningsföremål hemma, berättar Aki och tillägger: jag har ägt två helvita kök i moderna villor men här ville jag ha äkta trä.

Det rosa kom in först i ett senare skede. Aki ville behålla ett ljust allmänintryck men undvika alltför många konkurrerande vita och grå toner i köket. Därför målade han till sist väggarna i en skir, ljusrosa färgton. En pigg detalj i köket är den rosa Moccamastern ovanpå bänkskivan av ek.

Köksö i lantlig kök

Köksbord i massivt trä

Bänkskivor i ek och stål

Redan från början var det klart att bänkskivorna i köket skulle vara av massiv ek. Stalas Tailor-Madediskbänk hittade Aki i Keittiömaailmas utställningskök. ”Den här vill jag ha” var kommentaren som handlaren Vesa Ulmanen minns att Aki ska ha sagt. Han gillade också att det ”var en diskbänk, men inte av ett helt traditionellt snitt”.

Stala Tailor-made diskbänk ovanför massivträ bänkskiva


Aki ville ha en diskho stor nog för att ställa en ugnsplåt på botten. I det tidigare hemmets kök hade Aki haft en rund ho i en bänkskiva av trä, men efter att ha diskat ett antal större kärl hade bänkskivan med tiden blivit mörk av fukt runt diskhon. Det ville han undvika i det nya köket.

 

Praktiskt och funktionellt är A och O när det gäller köksplanering

En måttillverkad diskbänk monterades ovanpå ekbänkskivan. Tack vare den höga kanten behöver man inte vara försiktig för att inte vatten ska stänka på träskivan. Aki funderade först på om en svart kran är för modern i ett lantkök. Den passar dock bra ihop med de svarta vitvarorna och är oerhört praktisk, eftersom den har ett rörligt slangstycke med magnetfäste.

Tailor-made diskbänk ovanför bänkskivan

Lådornas och vitvarornas placering tålde däremot att funderas över. Diskmaskinen, som står nära diskhon, öppnas enkelt med ett tryck på luckan. Bestick- och porslinslådorna är praktiskt placerade intill diskmaskinen, så att den är enkel att tömma. Kylskåp, spis och diskbänk bildar en funktionell triangel i köket med gott om avlastningsyta runtomkring.

Lantlig kök med lådor

Diskmasin

Köket gör ett ljust och trevligt intryck

Med sina vita och ekpanelklädda skåp gör köket ett harmoniskt intryck. Timmerväggen intill bakugnen och diskbänken togs fram i samband med renoveringen, rengjordes och fernissades tunt.

Köket gör ett ljust och trevligt intryck

Köket har inga överskåp, eftersom skålar, fat och övriga kökstillbehör får plats i lådor och högskåp. I köket finns dessutom ett separat skafferi, som rymmer alla livsmedel som går att förvara i rumstemperatur.

På köksön fick spishällen från Siemens plats med sin integrerade köksfläkt. Därigenom kunde en traditionell, takmonterad spisfläktkåpa undvikas. Ugnen och mikron fick sina platser i mitten av högskåpen där de kunde lätta upp intrycket. Även kylskåpet integrerades i samma skåprad.

Köksö med spis

Ugn i högt skåp

Renoveringen av gården går vidare

Även om köksrenoveringen är klar finns det en hel del kvar på gården att fixa. Aki drömmer om att gården på sikt ska kunna bli självförsörjande. Han planerar också att göra gården till ett terapiresmål för besökare på dagsbesök. Du kan följa Akis resa med gården Kuninkaan Valtakunta på Facebook.

Lantlig kök med diskbänk

Tulpaner på diskbänk

Köket i sammandrag:

Köksmöbler: Keittiömaailma Lahtis, design Vesa Ulmanen
Diskho: Stala Tailor-made
Vitvaror: Siemens
Köksblandare: Damixa

 

 

LÄS MER

Ett 90-tals kök som gjordes om till en fungerande matlagningsplats >

Ett kök i 50-talsanda >

Skötselanvisning för rostfria diskhoar och bänkskivor >

 

Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife