Köksrenovering i 50-talsanda

Brutna färgtoner, stål och mässing i ett 50-talskök

Terhi och Kristian köpte en trerummare i ett bostadshus i centrala Åbo sommaren 2019. I köket planerade de vid köptillfället att enbart byta ut vitvarorna och bänkskivorna, eftersom det vid en första anblick i övrigt såg användbart ut. Efter att de hade flyttat in upptäckte de dock att lådornas mekanismer var trasiga, luckorna var slitna i lacken och att det fanns för lite avställningsyta i förhållande till vad som behövdes.

Köket innan renovering

Planeringen av det nya köket tog lite tid. Först påbörjades den hos en leverantör, men sedan deras kontaktperson bytts ut avstannade den helt. Det var bara att börja om från början. När Terhi och Kristian steg in i butiken hos Unique Home, möttes de av ett kök som passade deras stil perfekt.

- Det här köket ska vi ha, minns Terhi att hon sade till Kristian redan då. Inredningens färger, stil och knoppar tilltalade dem båda. Köket planerades av Tiina Korpi och samarbetet fungerade friktionsfritt.


En känsla av platsbyggt kök

Det nya köket andas stilmässigt 50-tal, vilket passar husets atmosfär perfekt. Skåpen ser platsbyggda ut eftersom spröjsarna målats i samma färg som skåpen. Färgen på skåpen bestämde Terhi och Kristian själva. Den rätta nyansen 1903 hittade de på Tikkurila Pro Grays färprovskarta. Trots sitt namn skiftar nyansen vackert i grönt i dagsljus och den ser grå ut bara på kvällen, när ljuset är svagt.

Grå kök och rostfritt stål diskbänk

Mässingsknopparna har Terhi och Kristian redan hunnit byta ut en gång, eftersom de knoppar som de först valde visade sig vara lite för mörka och matta. En klarare mässingston samspelade bättre med kranen, bänkskivan och Arteks belysningsarmaturer.

Vaxkaka mönster i diskbänk och mässing kran


Överskåp – ja eller nej?

Först var tanken att avstå från överskåp ovanför diskbänken men då hade förvaringsutrymmet blivit för begränsat. I överskåpen som nästan når upp till taket finns nu tillräckligt med plats för Terhis samlade porslin.

Kök i 50 tals hus

Frukostskåpet döljer på ett snyggt sätt kaffebryggaren, mikron och frukostattiraljerna. Kylskåpet och diskmaskinen byggdes in bakom skåpluckor, vilket ger en harmonisk helhet.

Frukostskåpet döljer på ett snyggt sätt kaffebryggaren, mikron och frukostattiraljerna


Kran och bänkskiva i perfekt harmoni

Kranen beställde Terhi redan innan lägenhetsköpet var klart. Båda blev förtjusta i Tapwells mässingsarmatur, som med tiden får en egen patina. Den fick sällskap av diskbänken Stala K-Seven med en diskho tillräckligt stor för att diska ugnsplåtar och stekpannor i.

StalaTex bänkskiva med Tapwell kran

I samma diskbänk fälldes även spishällen in, så att stålets hygieniska egenskaper kunde utnyttjas fullt ut vid matlagningen. Den skarvfria diskbänken i rostfritt stål tål allt stänkande och skvättande, som matlagningen oundvikligen ger upphov till.

Vaxkakemönstret, som passar så fint ihop med mässingskranen, ingår i StalaTex-sortimentet och andas även det 50-talsstämning. Som komplement till den rostfria diskbänken valde Terhi och Kristian en vitoljad bänkskiva i ek.

en vitoljad bänkskiva i ek


Jakten på detaljer tog tid

Enligt Terhi är det detaljerna som kröner helheten. Att välja knoppar, kakel, väggkontakter och strömbrytare tog flera timmar i anspråk. Det var nästan omöjligt att hitta ett väggkakel som passade och Kristian började redan få ångest över alla de nya alternativ som Terhi ständigt tog med sig hem för påseende. I Pukkilas sortiment återfanns till sist en vackert designad vit kakelplatta. På plattsättarens rekommendation kaklades väggen ända upp till överskåpens överkant.

I Pukkilas sortiment återfanns till sist en vackert designad vit kakelplatta


Renoveringen tog tre veckor

Renoveringen tog totalt tre veckor. Innan hantverkarna anlände, hade Terhi och Kristian själva utfört rivningsarbetet. När skåpen togs bort framgick det att kökets överskåp samt diskbänken suttit fast i väggen med fästmassa. Det blev ett mer än drygt arbete att bila loss massan och släta till väggen efteråt.

Keittiö-purettu-Turku.jpg

Terhi och Kristian uttrycker sin tacksamhet över hantverkarnas fina arbete. Arbetet förlöpte utan större överraskningar. Båda är nöjda med slutresultatet och det nya köket inbjuder till matlagning.

Grå kök med fint detaljer

Stala skärbräda SET-2

 

Köksmaterial och leverantörer:

Inredning: Unique Home, färgnyans Tikkurila Pro Grey 1903
Knoppar: Unique Home, Ligo 35 mm mässingsöverdragna
Bänkskiva: StalaTex Vaxkaka samt vitoljad, massiv ek
Diskho: Stala K-Seven
Kran: Tapwell Evo 984
Spisfläkt: Savo
Kakel: Pukkila
Spis och ugn: Electrolux
Stickkontakter och lysknappar: Schneider Renova-serien
Belysning: Artek A330S och AMA-500
Väggfärg: Tikkurila Pro Grey, färgnyans 1901

Styling:
Piia Kalliomäki
Bilder: Kati Pilli-Sihvola

 

 

LÄS MER

> Trendrapport från Stockholm Furniture & Light mässan 2020

> Köksrenovering i ett 50-talshus

> Ett 90-tals kök som gjordes om till en fungerande matlagningsplats

 

Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife